StoryEditor
zastupnik sda

Zildžić: "Ako HDZ krene u bojkot izbora, Bošnjaci bi mogli u bojkot hrvatskih proizvoda"

Piše desk  /  16.02.2022., 17:45h
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić (SDA) kaže da bi Bošnjaci mogli krenuti u bojkot hrvatskih firmi i proizvoda ukoliko HDZ krene u blokadu države i izbora. Međutim, ističe kako među Hrvatima i Bošnjacima ne postoji nikakav problem na razini običnih ljudi.

"Bošnjaci i Hrvati u BiH uglavnom dijele zajednički životni prostor. Unatoč svim izazovima i problemima, pa i ratnim sukobom, zločinima, presuđenom UZP-u za 'Herceg-Bosnu', s pravom se može reći da je na dnevnom nivou život običnih ljudi isprepleten i da ne postoje praktično nikakvi problem u svakodnevnoj komunikaciji", napisao je.

Kaže kako se obični ljudi, a naročito privrednici, druže, surađuju i posluju i ne postoje nikakve prepreke uzrokovane etničkim razlikama.

"Tenzije u političkom i javnom prostoru dugi niz godina inicira i podiže uglavnom HDZ-u, i to samo zbog jedne pozicije - fotelje u Predsjedništvu BiH. To što u Federaciji i na državnoj razini imaju stotine pozicija više nego što to propisuju Ustav i zakoni, jednostavno neće da vide", naveo je na Facebooku.

Iako HDZ insistira na rješavanju samo jedne pozicije, smatra SDA-ovac, one člana Predsjedništva BiH - malo je čudno da su u tri navrata odbili rješenja koja su njima išla u korist: Travanjski paket, Fileov model, a sada i prijedlog međunarodne zajednice prezentiran u Neumu.

"Umjesto da pristajanjem na kompromise relativno dobre odnose Bošjaka i Hrvata sa terena prenesu i na politički nivo, iz HDZ-a to odbijaju i otvoreno se priklanjaju na stranu Dodika i njegovog SNSD-a, koji direktno radi protiv BiH. U posljednje vrijeme u javnom prostoru sve češće se čuju HDZ-ovci i drugi članovi HNS-a koji prijete blokadom ili bojkotom izbora, odnosno blokadom državnih i federalnih institucija. To nije put koji bilo kome može donijeti dobro. Jer, neka nitko ne očekuje da će Bošnjaci u tom slučaju sjediti skrštenih ruku", napisao je.

Zildžić dalje piše: "Tko garantira, da se uz druge političke korake, neće dogoditi da Bošnjaci počnu bojkotirati hrvatske proizvode općenito, a naročito firme za koje je javna tajna da su povezane sa HDZ-om i HNS-om."

Pita se isplatili se vlasnicima tih firmi da izgube najveće tržište u BiH, da možda ne mogu dobiti posao mimo Gruda i Širokog.

"Nisam siguran, jer ozbiljnom biznisu je prvenstveni interes profit. Takav bojkot, koji bi sasvim sigurno bio dobro organiziran i učinkovit, doveo bi do kolapsa tih firmi. I neka ne potcjenjuju Bošnjake. Proteklo vrijeme je pokazalo da svašta možemo otrpjeti, ali ne bih nikome preporučio da se igra s našim inatom, naročito kada se krene s nasrtajem na našu domovinu", zaključio je.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:28