StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski se obratio naciji: "Ukrajinci, već smo izborili našu budućnost"

Piše desk  /  06.03.2022., 12:04h
Ukrajinski predsjednik i heroj te nacije Volodimir Zelenski obratio se jutros svom sunarodnicima. Poslao im je snažnu poruku, rekavši da su Ukrajinci već izborili svoju budućnost.

- Ukrajinci! Već smo izborili našu budućnost. Ali i danas se borimo za naše. Borimo se gdje će granica proći. Između života i ropstva - poručio je Zelenski.

Zelenski je u obraćanju naciji rekao kako je sinoć razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kao i američkim senatorima.

Obratio se i Rusima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da se ruske snage spremaju bombardirati Odesu, grad na crnomorskoj obali Ukrajine. "Rakete protiv Odese? Ovo će biti ratni zločin", rekao je Zelenskij u televizijskom obraćanju.

Rekao je da "nije prekasno" da ruski državljani pokušaju zaustaviti ovaj rat.

"Ovo je vrijeme kada možemo pobijediti zlo, kada još nije kasno. Možete samo izgubiti posao, ne propustite svoju priliku. Ruski državljani, ovo je borba ne samo za mir u Ukrajini, ovo je borba za našu slobodu. Ako sada šutite, u budućnosti će samo vaše siromaštvo govoriti u vaše ime. Ne šutite", rekao je Zelenskij.

Kaže da je Ukrajina zarobila pripadnike ruske vojske i govorio o dokazima koje su pronašli kod zarobljenika.

"Ovo je planirani rat"

"Stotine ruskih vojnika i pilota koji su bacali bombe na naše gradove, čuli smo njihove iskaze, vidjeli dokumente, dokaze kao što su karte. Ovo nije neki improvizirani rat, ovo je namjerna i unaprijed odlučena akcija. Oni su planirali ovaj rat", rekao je i naglasio da se u postupanju s ratnim zarobljenicima poštuje Ženevska konvencija.

Dnevnik.ba 

27. travanj 2024 01:32