StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski: Napredak u ukrajinskoj kontraofenzivi ‘sporiji od željenog‘

Piše fena  /  21.06.2023., 16:48h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je napredak na bojnom polju u kontraofenzivi Kijeva protiv ruskih snaga "sporiji od željenog", javio je BBC u srijedu.

- Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Nije - rekao je Zelenski u intervjuu.

Ukrajina je javila da je u posljednje dvije sedmice ponovo zauzela osam sela na jugu. Iako mali, napredak njenih snaga najveći je od novembra, dok prodiru prema jako utvrđenim i miniranim regijama pod ruskom kontrolom.

BBC je citirao Zelenskog koji je rekao da vojna akcija ne ide lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

- Što god bi neki poželjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, napredovat ćemo na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje - izjavio je Zelenski za BBC.

Rusija je imala nekoliko mjeseci da pripremi svoju obranu. Ukrajinski vojnici tek trebaju da dostignu najteže ruske obrambene utvrde, koje su udaljene od 1.000 kilometara duge linije fronta.

Ukrajinske snage bilježe "djelomičan uspjeh" u posljednjem danu, dok napadaju na južnom frontu, istovremeno izdržavajući veliki ruski napad na istoku, priopćio je u srijedu visoki ukrajinski vojni dužnosnik.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 06:09