StoryEditor

Zbog Srebrenice suspendiran sporazum s Mađarskom

Piše desk  /  17.05.2024., 12:53h

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine suspendiralo je u petak sporazum po kojem je Mađarska trebala obukom diplomata pomoći toj zemlji u procesu pristupanja Europskoj uniji, a odluka je izravna posljedica prosrpskih stajališta koje je zauzela vlada u Budimpešti osporavajući rezoluciju o Srebrenici.

Iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu u posebnoj su izjavi ministra Elmedina Konakovića potvrdili kako stavljaju izvan snage ranije potpisani Akcijski plan o prijenosu znanja u procesu pristupanja EU što su ga 6. ožujka potpisali šef bosanskohercegovačke diplomacije i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Upravo je Szijjarto ranije ovog tjedna u Budimpešti nakon sastanka s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodik osudio najavu donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština Ujedinjenih naroda podsjetila na genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995. godine i zatražila priznavanje tog zločina i poštivanje njegovih žrtava.

Na sličan je način nešto prije njega rezoluciju komentirao i mađarski političar Oliver Varhelyi, sadašnji europski povjerenik za proširenje. On je nakon posjeta Beogradu i sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio kako je neprihvatljiv koncept nametanja kolektivne krivnje, u ovom slučaju Srbima, što je kasnije ponovio i Szijjarto.

U reagiranju Ministarstva vanjskih poslova BiH od petka izravno su kritizirali Varhelyija uz ocjenu kako je on nekritički preuzeo "izmišljene teorije" za kojima poseže Vučić kada govori o tome da se rezolucijom želi okriviti sve Srbe za genocid u Srebrenici.

- Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene počinitelje genocida nepovratno vas stavlja na mračnu stranu povijesti, poručio je Konaković europskom povjereniku.

Zaključio je kako to sigurno nije politika koju zastupa Europska komisija pa ga je pitao u čije ime govori kada relativizira genocid u Srebrenici.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 23:59