StoryEditor

Zbog Jeruzalema sjednica Vijeća sigurnosti, strahuje se od eskalacije sukoba

Piše D  /  08.12.2017., 08:12h

U Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku održava se izvanredna sjednica na kojoj se razmatra odluka Sjedinjenih Država da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela. I dok se u UN-u raspravlja, u arapskom svijetu ključa nezadovoljstvo izazvano jednostranom odlukom američkog predsjednika.

UN je zabrinut zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela, rekao je u petak u Vijeću sigurnosti posebni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku, a Washington je poručio da ostaje angažiran u tom procesu.

"Od 6. do 8. prosinca najavljena su tri dana bijesa", rekao je posebni koordinator Nickolay Mladenov obraćajući se videovezom iz Jeruzalema sudionicima hitnog sastanka Vijeća sigurnosti. "Jeruzalem je najsloženije pitanje koje treba riješiti u izraelsko-palestinskom sukobu", izjavio je i spomenuo simbol kršćanske, židovske i muslimanske vjere koje taj grad predstavlja.

"Samo pregovorima dviju strana može se odrediti njegova budućnost", inzistirao je Mladenov i pozvao čelnike cijelog svijeta da budu mudri i vrate mir u regiju.

Eskalacija nasilja prijeti palestinskim teritorijima u petak, na dan tjedne molitve muslimana, nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na "novu intifadu" kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela, premosi Hina.

Pogledi su posebno upereni prema platou džamija u starom gradu Jeruzalemu, svetom mjestu oko kojega često izbijaju nemiri u razdobljima napetosti, nakon relativno ograničenih sukoba između Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je već ozlijeđeno dvadesetak osoba u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je predviđeno pojačanje izraelske vojske.

Prosvjedi se predviđaju drugdje u muslimanskom svijetu, posebice u Istanbulu i u Maleziji, dan nakon prosvjeda od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo "Smrt Izraelu" i palilo slike Donalda Trumpa.

Palestinci koji su u srijedu pozvali na "tri dana bijesa", zapalili su u četvrtak sliku američkog predsjednika prosvjedujući protiv jednostrane i potencijalno eksplozivne odluke američkog predsjednika od srijede da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i onamo premjesti američko veleposlanstvo.

Više od dvadeset Palestinaca ranjeno je gumenim ili pravim mecima u sukobima s izraelskom vojskom. Opći štrajk poštovan je u velikoj mjeri u četvrtak na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio, a međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:24