StoryEditor

Zbog Hong Konga SAD prijeti Kini sankcijama

Piše D  /  24.05.2020., 09:05h

‘Teško je vidjeti kako će Hong Kong ostati azijsko financijsko središte ako ga Kina preuzme‘, rekao je Robert O‘Brien u nedjelju za NBC i dodao kako bi to bila ‘velika pogreška‘ Pekinga.

Upozorio je da ‘financijska zajednica‘ u tom slučaju neće ostati u Hong Kongu, prenosi Hina.

O‘Brien je objasnio da State Department neće moći potvrditi zadržava li Hong Kong ‘visoku razinu autonomije‘, a to će dovesti do pravnih implikacija.

‘Ako se to dogodi, bit će sankcija i za Hong Kong i za Kinu.‘

‘Kina je ovisna o kapitalu iz ostatka svijeta‘, rekao je O‘Brien. ‘Ako izgube pristup tome kroz Hong Kong, to će biti veliki udarac Xiju Jinpingu i Komunističkoj partiji Kine‘, dodao je.

Peking je objavio nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti po kojem bi se u Hong Kongu uspostavile kineske obavještajne agencije. Taj je dokument izazvao strahove za sudbinu formule ‘jedna zemlja, dva sustava‘ koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu. Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključivo slobodu tiska i neovisno sudstvo.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu tvrde da je predloženi zakon potreban i da neće naštetiti autonomiji Hong Konga.

U subotu je dvjestotinjak političara iz svijeta u priopćenju reklo da su predloženi zakoni ‘sveobuhvatni napad‘ na autonomiju Hong Konga, vladavinu prava i temeljne slobode. Kina je rekla da su te pritužbe miješanje u unutarnje stvari, te odbacila strahove da bi predloženi zakon mogao naštetiti stranim investicijama.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:53