StoryEditor
bh. redateljica

Žbanić: Neću glasati za Komšića, njegov izbor nije dobar za BiH. Shvatila sam da me Komšić više ne predstavlja nakon tragedije u siječnju 2021.

Piše desk  /  30.09.2022., 19:03h

Poznata i višestruko nagrađivana bh. filmska redateljica Jasmila Žbanić javno je objavila da neće 2. listopada glasati za Željka Komšića jer smatra da njegov ponovni izbor neće donijeti ništa dobro za Bosnu i Hercegovinu.

Ona kaže da je ranije  glasala za Komšića zato što je mislila sam da je to čovjek koji može predstavljati koncept života u BIH u kojem nije važno kako se zoveš i u kojem svi imaju jednaka prava u zemlji socijalne demokracije, prenosi N1.

“Zaista nikada nisam glasala da bih nekome naškodila, nego što sam mislila da izbor takvog čovjeka donosi opće dobro”, navela je u svojoj objavi na Facebooku Jasmila Žbanić te je dodala:

“Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo što dobro BIH – osim dalje krize. Za mene je trenutak u kojem shvaćam da me Komšić više ne predstavlja bio 1. siječnja. 2021. Taj dan mediji su informirali o jednoj od najvećih tragedija u BIH kada je stradalo osam mladih ljudi u Posušju. Ta tragedija je bila toliko strašna, ti mladi ljudi, budućnost ove zemlje, stradali su u noći u kojoj su se najviše trebali radovati. Na sahrani u Posušju nije bilo Željka Komšića. Možda nije bio u BIH, možda nije mogao doći”, napisala je te dodala da ju je sve ovo potaklo na razmišljanje.

“Kada je zapravo Komšić bio u Grudama, Posušju, Čapljini”, upitala je Žbanić u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook.

“Birati Komšića znači birati krizu”

Žbanić je zatim podsjetila na Komšićeve ranije izjave o tome da će otići ukoliko ga pozovu općine ili institucije.

“Zašto Željku Komšiću treba poziv da bi posjetio ova mjesta? Zašto nema prijatelje u svim tim gradovima ? Zašto ne razgovara s neprijateljima ako baš nema prijatelja? Zašto im nije za svih ovih osam godina pokušao objasniti što on to predstavlja i zašto bi to moglo biti dobro za njih? Birati Komšića znači birati krizu”, navela je Žbanić te je dodala da Komšić ne inicira tu krizu, već da ona dolazi iz Zagreba i da je veoma opasna.

Ipak, Komšiću je odala priznanje za nekoliko dobrih stvari koje je napravio za BiH.

“Ali ne sumnjam da će i Denis Bećirević, uz Komšića kao mogućeg savjetnika dobro štiti BIH, a smanjit će se vrlo ozbiljna i ružna kriza u BIH”, rekla je.

Bh. redateljica je u zaključku svoje objave navela kako se slaže s onima koji misle da se ne treba pomiriti s nacionalističkim načinom glasanja da samo Hrvati trebaju glasati za Hrvate, te da će uvijek birati onog za koga misli da je dobar za BiH bilo koje da je nacije.

“Samo što sada mislim da Komšić nije dobar za BIH, ne u ovoj godini, ne u ovom kontekstu”, poručila je.

“Dođe mi da kažem prijateljima Hrvatima: vratite mi milo za drago i glasajte sad vi za Bošnjaka, ali zaista ne bih ulazila u izbornu matematiku i tko – kome – što. Glasajte za koga god hoćete po svojoj savjesti”.

Objava na Facebooku:

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 18:57