StoryEditor

Zavadlavu prijeti i do 50 godina zatvora, Filipova sudbina u rukama vještaka

Piše D  /  19.01.2020., 03:01h

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava obavit će stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, doznaju 24sata od njegova odvjetnika Branka Šerića, koji će klijenta posjetiti u ponedjeljak.

Oni bi sa Zavadlavom trebali provesti niz intervjua kako bi utvrdili je li u trenutku u kojem je pucao u tri mladića bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv.

O tome što utvrde ovisit će njegova sudbina. Utvrde li, naime, da je bio neubrojiv, neće moći kazneno odgovarati za to što je učinio. Ako utvrde da je bio ubrojiv, prijeti mu najstroža moguća kazna - do 50 godina zatvora.

Psihijatrijske intervjue provode psihijatar i psiholog. Tijekom razgovora utvrđuju boluje li sugovornik od psihičkih bolesti, je li ovisan o alkoholu ili narkoticima itd.

Psihijatrijski intervjui obavljaju se tako da se uzimaju anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sugovornika, njegovo osobno i radno okruženje, interakciju s obitelji itd.

Kod svega toga bitno je da sugovornik surađuje, jer ako šuti, vještacima znatno otežava postavljanje nalaza. Vještaci kod ovakvih situacija nisu ograničeni vremenom.

Nakon što se odvjetnik Šerić odrekao prava na žalbu na rješenje o provođenju istrage, više nema zapreka da počne ispitivanje svjedoka, no pitanje je hoće li to biti prije nego što završi vještačenje Zavadlava.

U petak je trebalo biti istražno ročište na splitskom Županijskom sudu, gdje su Filipov brat Stanislav i otac Ante mogli reći što znaju o slučaju trostrukog ubojstva ili se pozvati na status privilegiranih svjedoka, no sve su odgodili zbog incidenta na Kili u kojem je napadnut Stanislav.

On je u međuvremenu kazao, doznaju 24sata na splitskom sudu, kako poznaje tri pripadnika jedne navijačke skupine koji su ga napali, no ne želi reći njihova imena.

Kako je Filip Zavadlav došao do kalašnjikova, iz kojeg je ispalio najmanje 36 metaka, još se istražuje, kazali su u splitskoj policiji. Kao motiv zločina navodi se osveta zbog dugova u koje je upao brat Stanislav.

Prema dosadašnjim spoznajama tužiteljstva, Filip i cijela obitelj bili su izloženi prijetnjama i iznudama. Navodno su upravo žrtve bile odgovorne za to zlostavljanje, iako ih nikad nisu prijavili policiji.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2022 23:35