StoryEditor

Zatvor u Sarajevu zabranio dugu kosu i bradu, bit će najsigurniji u regiji

Piše D  /  04.03.2020., 10:03h

Pravilnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH objavljen je u Službenom glasilu u BiH, a on bi od idućeg tjedna trabao stupiti na snagu.

Pravilnikom su definirana stroga pravila ponašanja. Dolazak u zatvor počinje standardnom provjerom identiteta osuđenika nakon čega slijedi liječnički pregled te oduzimanje stvari koje ne smije da posjeduje i pravljenje zapisnika o tome.

Ako se privremeno oduzimaju novčanice, upisuje se vrsta valute, apoeni i serijski brojevi novčanica, a zlato se važe i upisuje težina te karati ako su na njemu naznačeni, piše Glas Srpske.

Neposredno po prijemu osuđeni će se okupati i zadužiti s čistom odjećom, obućom, rubljem i posteljinom, a osuđeni koji prema, osobnim dokumentima ima bradu i brkove odnosno bradu ili brkove, može ih zadržati tijekom izdržavanja kazne, koji moraju biti uredno podšišani i ne mogu biti duži od tri centimetra.

"Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenog upravnik može odlučiti da osuđeni može pustiti bradu tijekom izdržavanja kazne, ako za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od tri centimetra. Na molbu osuđenog koji prema osobnim dokumentima ima dužu kosu, upravnik može odlučiti da osuđeni može zadržati dužu kosu tijekom izdržavanja kazne, ako za to postoje opravdani razlozi, s tim da ne može prijeći preko ramena", piše u pravilniku, a jednim od članova je propisano da se nošenje brade, brkova ili duže kose može privremeno ograničiti iz sigurnosnih ili higijenskih razloga.

Pravilnikom su predviđeni uvjeti koje prostorije u kojima borave treba da ispunjavaju, jastučnice, plahte i navlake osuđenih mijenjaju se dva puta mjesečno, a po potrebi i češće. Osuđeni može imati i stvari za osobnu upotrebu - pribor za brijanje koji ne ugrožava sigurnost, ortopedska pomagala, pribor za pisanje, ručni sat, vjenčani ili vjerenički prsten, stvari i literaturu za vjersku upotrebu, vlastitu posteljinu te lulu, duhan i cigarete, kao i odjeću i obuću za fizičku aktivnost.

Definirana su, između ostalog, i pravila koja mora zadovoljavati posebna prostorija za obavljanje zdravstvenih pregleda, broj poziva na koja će imati prava, a u slučaju opravdanih razloga, Zavod može vršiti kontrolu telefonskih razgovora. Osuđeni može nabavljati knjige, časopise i druga sredstva javnog obavještavanja, a Zavod će imati stručne prostorije za pružanje medicinskih usluga, knjižnicu te sportske terene kao i teretanu. Definirane su i kazne ako se potvrdi kršenje discipline.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:53