StoryEditor
čamparin zahtjev

Zatražena žurna suspenzija divljaka u policijskoj odori - Zorana Čegara

Piše desk  /  28.10.2022., 10:32h

Ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (NiP) danas je uputio zahtjev za suspenzijom načelnika Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara.

Kako su priopćili iz MUP-a FBiH, Čampara je zahtjev uputio zamjeniku direktora FUP-a Ensadu Kormanu. Zatražio je da se Čegar odmah suspendira.

"Postupanje iz nadležnosti rukovoditelja FUP-a zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku, i to zbog kaznenog djela Prevara iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsificiranja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)", napomenuli su.

Čampara je zatražio od Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojem je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendiran "ako se radi o kaznenim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine" i da se mjera suspenzije može izreći ako postoje "osnove sumnje da je počinio kazneno djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu kaznenog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno kazneno djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku".

U MUP-u FBiH su osudili  Čegarovo nasilničko ponašanje nad novinarima, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki CIN-a kojoj je Čegar zaprijetio da će joj "iščupati grkljan", kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao "četnikušom".

"Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Federalni ministar unutarnjih poslova poziva jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a", poručeno je.

Čampara će zatražiti od Vlade FBiH da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH, a na koju ga je predložio Korman, priopćili su iz MUP-a FBiH. Podsjećamo, iz Naše stranke (NS) su jučer, 27. listopada, zatražili suspenziju Čegara.

Čegar je u siječnju ove godine u društvu kolega policajaca fizički nasrnuo na mladića na parkingu u Sarajevu. I nakon toga je nastavio raditi u FUP-u.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:23