StoryEditor

Zatražena suspenzija Debevca i imenovanje v.d. predsjednika Suda BiH

Piše desk  /  19.12.2023., 14:34h

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

- Povodom privođenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), želimo da javnost informiramo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim satima 19. prosinca 2023. godine, uputilo Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Obavijest u kojoj ga informira o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu s nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostupanjsku disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu UDT-a.

Na osnovu odluke prvostupanjske disciplinske komisije, VSTV BiH će postupiti u skladu s odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH. U slučaju da odluka prvostupanjske disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršitelja dužnosti predsjednika Suda BiH - priopćeno je iz VSTV-a.

Dnevnik.ba

 

 

25. travanj 2024 10:02