StoryEditor
obratili se i eufor-u

Bošnjaci u Zastupničkom domu traže od Schmidta da iskoristi bonske ovlasti

Piše Fena  /  27.10.2021., 17:53h
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključke Komisije za sigurnost u vezi aktualne političke situacije.

S obzirom na to da su posljednjim aktivnostima političkih predstavnika iz Republike Srpske dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a, traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta primjenu bonskih ovlasti koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

- Očekujemo od Visokog predstavnika u BiH da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donesene odluke za koje, kao vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Ustava BiH, ustanovi da su u suprotnosti s Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji - rekao je predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić.  

Drugi zaključak je da Zastupnički dom Parlamenta FBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u BiH izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem dužnosnika i institucija Republike Srpske, postupe u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda 1575 iz 2004. godine.

- Također, usvojen je zaključak da ,u skladu s važećim Kaznenim zakonom BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži konkretno djelovanje Tužiteljstva BiH koje ima i obvezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani BiH od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih kaznenih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji - dodao je Mašić.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 14:05