StoryEditor

Zastupnički dom Kongresa izglasao odobravanje rezolucije o opozivu Donalda Trumpa

Piše D  /  13.01.2021., 07:01h

U izglasanoj rezoluciji koju je obrazložio demokratski zastupnik Jamie Raskin iz Marylanda pozvan je potpredsjednik Mike Pence da "odmah iskoristi svoje ovlasti iz odjeljka 4. u 25. amandmanu koji podrazumijeva sazivanje i mobilizaciju izvršne vlasti i potvrde da Trump više nije u stanju uspješno obavljati dužnosti koje mu nalaže funkcija predsjednika".

Pence je ranije u pismu predsjednici Zastupničkom doma Nancy Pelosi odbio poziv na uporabu 25. amandmana.

Ova rezolucija zapravo predstavlja vrstu prijekora Trumpu jer su mnogi zakonodavci bijesni nakon napada na Capitol koji se dogodio uslijed nepovjerenja u rezultate i želje za poništavanjem izbora održanih u SAD-u.

Ovaj potez Zastupničkog doma Kongresa dolazi u trenutku kada se demokrati spremaju na Trumpov opoziv koji je zapravo rezultat pobune protiv odlazećeg američkog predsjednika koji tvrdi da je pokraden na izborima pozivajući njegove pristaše da ga podrže.

Demokrati u srijedu (danas) planiraju glasati za opoziv Trumpa tjedan dana nakon što su njegove pristaše upale u Capitol, uništile javnu imovinu i ugrozile živote ljudi, piše CNN.

Osim demokrata, Trumpov opoziv su prihvatili i republikanci, među kojima je Liz Cheney, jedna od perjanica republikanske stranke u Zastupničkom domu.

Ona je pristala na Trumpov opoziv navodeći da je on poticao svoje pristaše, doveo ih u Capitol i zapalio plamen nereda.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:05