StoryEditor
zastupnički dom fbih

Zastupnici odbili izvještaje o radu RTV FBiH

Piše fena  /  06.06.2022., 19:48h

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije odobrio izvještaje o radu i poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) u 2018. i 2019. godini.

Zastupnicima su uz ove izvještaje bili dostavljeni mišljenje, odnosno izvještaj nezavisnog revizora za navedena razdoblja.

U okviru ove točke dnevnog reda, većinom glasova su odobrena dva zaključka od kojih je jedan predložio zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice - Hrvatskog narodnog sabora, a drugi parlamentarna komisija za informiranje.

Prvim je Zastupnički dom zadužen da u narednih 15 dana pokrene proceduru za imenovanje organa RTV-a FBiH, a drugim su audio-vizualni distributeri medijskih usluga pozvani da program javnih RTV servisa pozicioniraju među prvih devet kanala u njihovoj ponudi, a Regulatorna komisija za medije (RAK) da upotpuni regulativu u vezi s tim.

Tijekom rasprave o izvještajima RTV-a FBiH, više zastupnika je problematiziralo poslovanje te medijske kuće; pojedinci su između ostalog kazali da se iz revizorskih mišljenja mogu iščitati brojne upitne radnje menadžmenta u kući u kojoj je generalnom direktoru, kao i Upravnom odboru, istekao mandat.

Jedna od takvih diskutantica, zastupnica Sanela Prašović Gadžo (Savez za bolju budućnost BiH), njeno obraćanje je zaključila riječima da bi dugo mogla citirati ono što je sporno u izvještajima RTV-a FBiH, a što su utvrdili i revizori. Stoga je, naglašava ona, vrijeme za reakciju Parlamenta FBiH s ciljem da poslovanje bude ove medijske kuće bude vraćeno u zakonske okvire.

Izvještaje o navedenim periodima RTV-a FBiH zastupnicima je prezentirao izvršni direktor za financije Džemal Vatrić te između ostalog kazao da usprkos teškom okruženju, kuća pozitivno posluje i da su 2018. i 2019. godine realizirani ciljevi vezani za programske obveze i financijsko poslovanje, što je RTV-u FBiH omogućilo zadržavanje pozicije među najutjecajnijim medijima.

Po završetku ove točke dnevnog reda, zastupnici nisu dali većinu glasova ni za izvještaj o poslovanju Sarajevoputeva d.d. Sarajevo u 2020. godini.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2024 08:12