StoryEditor
gospodarstvo

ZASTRAŠUJUĆI SIGNAL ZA UZBUNU: Njemačka je i dalje u zastoju, stanje u tvrtkama sve gore

Piše desk  /  10.01.2024., 17:26h

Veleprodajni sektor u Njemačkoj ove godine očekuje slabo poslovanje. “Raspoloženje je u podrumu, na razini pandemijske krize”, rekao je u srijedu predsjednik udruge za trgovinu na veliko, vanjsku trgovinu i usluge BGA Dirk Jandura, javlja dpa, prenosi Fenix magazin.

BGA je poslala anketu na svih 143.000 registriranih tvrtki i dobila stotine odgovora. Sve u svemu, trgovci očekuju pad prometa i žale se da ih je vlada u Berlinu ostavila, kaže Jandura.

Udruga procjenjuje da je lani doživjela realni pad prometa od 4,25 posto, odnosno da će ove godine biti u minusu realno jedan posto.

“Dok se gospodarstvo u drugim zemljama već oporavilo, Njemačka je i dalje u zastoju”, nastavio je Jandura.

U prosinačkom istraživanju 55 posto tvrtki među stotinama koje su odgovorile ima loša ili vrlo loša očekivanja, a prije svega žale se na birokraciju i povezane troškove. Propise moramo konačno izbrisati, a da ih ne mijenjamo, upozorio je Jandura.

U kontekstu njemačke proračunske krize, ocijenio je da vlada kancelara Olafa Scholza ne zrači pouzdanošću, kao i da ljude pretjerano opterećuje mogućim putovima klimatske tranzicije. “Ne trebaju nam novi izbori, nego drugačija politika”, dodao je Jandura.

„Energija i mobilnost sve su skuplji, sada zbog cestarina i sve većeg poreza na CO2“, nastavio je, objašnjavajući da smanjenjem prometa pritisak toliko raste da se tvrtke počinju pakirati i napuštati Njemačku.

“To je zastrašujuć signal za uzbunu”, dodao je Jandura.

Prema njegovim riječima, uprave četvrtine anketiranih tvrtki bi povećale investicije, ali ih koči poslovni okvir. “Propisi o pakiranju i bezbroj obveznih dozvola, podataka i kontrola vežu radnu snagu u gospodarstvu i povećavaju troškove”, upozorio je predsjednik BGA.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:14