StoryEditor

Zašto SIPA i Tužiteljstvo BiH kriju informacije o zaplijeni 82 kg heroina?

Piše D  /  14.08.2017., 08:08h

Dok zapljene od svega nekoliko grama droge SIPA i Tužiteljstvo BiH predstavljaju kao veliki uspjeh i javnosti daju sve moguće informacije, nedavni pronalazak 82 kilograma heroina u Tuzli, vrijednih oko 12 milijuna KM, obavijen je velom tajne, pišu Nezavisne novine. 

Upravo ta tajnovitost prilikom najveće zapljene heroina u BiH, kojom bi se pohvalile i mnogo organiziranije i bolje policije u svijetu, baca sumnju na cijelu akciju, u kojoj, prema trenutno dostupnim informacijama, najviše zasluga ima Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali kojoj je na kraju "zabranjeno" da daje bilo kakve informacije o ovom slučaju. 

U SIPA i Tužiteljstvu BiH danima u novinari Nezavisnih novina pokušavali dobiti bilo kakvu informaciju o ovom slučaju, međutim o toj temi uopće nisu željeli govoriti. Ima li osumnjičenih, tko su oni, koliko ih je uhićeno, kada, gdje, preko koje firme je uvezen herion, tko je vlasnik te firme, na koju robu je uvezen, koje mu je krajnje odredište itd. pitanja su na koja nitko ne želi dati odgovor. 

"U vezi s vašim upitnom od 31.7.2017. godine obavještavamo vas da nismo u mogućnosti davati više inforamcija i detalja u vezi s navedenim događajem", rekli su u SIPA, slično kao i u Tužiteljstvu BiH, gdje kažu da u interesu istrage ne mogu davati bilo kakve informacije o tom predmetu. 

Nakon pronalaska heroina 19. srpnja UIO i SIPA su čekale pet dana da obavijeste javnost, a nakon što je to urađeno 24. srpnja rečeno je da će više informacija biti dostupno u narednim danima i da će o svemu govoriti SIPA. Međutim, do danas nitko ništa opširnije nije rekao. 

Sve što se zasad zna jeste da je heroin pronađen u skladištu jedne zeničke firme i da je na lažne papire, odnosno kao druga vrsta robe, uvezen iz Bugarske. Prema neslužbenim informacijama, heroin u BiH je bio samo u tranzitu, namijenjen je bio za tržište zapadne Europe, a ostalo je nejasno je li u akciji sudjelovala i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH ili je sve zasluga UIO, iz koje je nedavno rečeno kako je u otkrivanju heroina korištena specijalistička oprema. 

Za pojedine stručnjake iz sigurnosnog sektora koji ne žele javno govoriti o ovoj temi šutnja dužnosnika o ovom slučaju može imati smisla samo ako im je to "naređeno" iz europskih sigurnosnih krugova i ukoliko se istraga o tome proširila izvan granica BiH. 

U protivnom i oni, kao i dobar dio javnosti sumnjaju da tu nisu čista posla. Kako kažu, u slučajevima kada je droga samo u tranzitu, sigurnosne agencije je obično propuštaju i "ganjaju" krajnje odredište, tako da je jako čudno da je pronađena tolika količina droge, a da se ne zna ni tko je osumnjičen ni tko je uhićen.

Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kaže da nije nelogično da SIPA ne iznosi informacije u javnost jer možda postoji još osoba koje se obrađuju. 

"Neotkrivanjem tih informacija možda pokušavaju iznenaditi osobe koje su eventualno uključene u taj lanac", rekao je Kovačević, dodajući da samo plasiranjem u javnost informacije o zapljeni SIPA možda želi protresti određene krugove kako bi se uzbunili.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 11:51