StoryEditor
predao se rusima

Zarobljeni britanski dobrovoljac: U Mariupolju je i jedan Hrvat, čujem da ih je još u Ukrajini

Piše desk  /  15.04.2022., 09:41h
Britanac ​Aiden Aslin, kojeg su ruske snage zarobile dok se borio za Ukrajinu, fotografiran je u zarobljeništvu.

Na fotografiji koja je objavljena na Telegramu 27-godišnjak je prikazan s posjekotinama na licu i s lisicama na zapešćima. Ozljede na čelu ukazuju na to da je udaren tupim predmetom.

Nije objavljeno gdje je Aslin zarobljen.

Kasnije su se na društvenim mrežama pojavile i snimke Aslina u lisičinama.

Na videu kaže da se nije želio boriti te da je to rekao i svom zapovjedniku. "Bio sam cijelo vrijeme u bunkeru", kaže.

Ženskoj osobi koja ga ispituje rekao je da se s njim borio i njegov prijatelj iz Maroka, a da su na terenu bili i jedan Hrvat i jedan Britanac.

"Moj prijatelj Hrvat mi je rekao da su se, kad je bio u Sartani (mjesto u regiji Donjeck), ondje borili Hrvati. Ali nisam ih vidio, samo sam čuo da su i oni tu", rekao je Aslin.

Podsjetimo, Britanac Aslin borio se u opkoljenom gradu Mariupolju, a javnosti je postao poznat kada je BBC razgovarao s njegovom obitelji i prijateljima. Oni su izjavili da ih je Aiden nazvao i rekao da se njegova postrojba predaje ruskim snagama.

Njegova majka Ang Wood za BBC je ispričala kako joj je sin rekao da postrojba nije imala izbora te se morala predati. "Nazvao me i rekao da više nemaju oružja. Volim svog sina, on je moj heroj. Borili su se kao lavovi. Zvučao je dobro", rekla je Ang Wood.

Njegov prijatelj Brennan Phillips također je rekao da se čuo s njim. Aiden mu je rekao da je njegova postrojba ostala bez hrane i streljiva te više nemaju nijednu opciju osim predaje. "Ne mogu izaći, ne mogu se boriti. Nisu imali izbora. Siguran sam da bi ispalili i zadnji metak da ga imaju", rekao je Phillips.

Aslin, porijeklom iz Newarka, sudjeluje u borbama u Ukrajini otkad se preselio u tu zemlju 2018. godine te se priključio postrojbi marinaca ukrajinske vojske.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 10:15