StoryEditor
Mahmud al-Zahar

Zapovjednik Hamasa: "Izrael je samo početak. Cijeli planet bit će pod našim zakonom; više neće biti Židova ni kršćanskih izdajica"

Piše desk  /  11.10.2023., 13:57h

Snimka visokog dužnosnika Hamasa Mahmuda al-Zahara koji poziva na svjetsku dominaciju ponovno se pojavila na internetu.

"Vjerujemo u ono što je rekao naš prorok Muhammed: ‘Allah je krajeve svijeta približio jedan drugome radi mene, i ja sam vidio njegov istočni i zapadni kraj‘. Vlast moje nacije dosegla bi one krajeve koji su mi bili privučeni", rekao je Zahar u videu koji je objavljen na MEMRI TV u prosincu 2022. godine.

Izrael samo prva meta

Izrael je samo prva meta, upozorava zapovjednik Hamasa Mahmoud al-Zahar: "Cijeli planet bit će pod našim zakonom; više neće biti Židova ni kršćanskih izdajica".

"Cijelih 510 milijuna četvornih kilometara Planete Zemlje doći će pod [sustav] u kojem nema nepravde, nema ugnjetavanja, nema cionizma, nema izdajničkog kršćanstva i nema ubojstava i zločina poput onih koji su počinjeni protiv Palestinaca i protiv Arapa u svim arapskim zemljama, u Libanonu, Siriji, Iraku i drugim zemljama", rekao je.

Muslimani šijiti i suniti 

Izrael su u posljednjim danima napale terorističke organizacije Hamas i Hezbollah. Hezbollah je proiranska organizacija koja djeluje u Libanonu te ima vojnu i političku funkciju, a njihovi članovi su muslimani šijiti. S druge strane, Hamas je palestinska fundamentalistička organizacija, ali oni su, za razliku od Hezbollaha, muslimani suniti.

Inače, muslimani suniti i šijiti više stoljeća žive u zategnutim odnosima. Naime, te dvije islamske sljedbe nastale su u 7. stoljeću, nakon smrti proroka Muhameda, raskolom koji nije bio vjerske, nego političke naravi. Suniti su legitimnim vođom smatrali Muhamedova punca, a šijiti Muhamedova zeta. Od tada su pripadnici dviju sljedbi jedni drugima zakleti neprijatelji. 

Najveći broj islamskog svijeta pripada sunitima, a jedina arapska zemlja gdje se nalazi veći broj šijita jest Iran. 

U slučaju napada na Izrael, ratna sjekira očito je nakratko zakopana s ciljem uništenja zajedničkog neprijatelja kojeg za njih predstavlja židovski narod na Bliskom istoku. 

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 00:41