StoryEditor

Započeta mjerenja radioaktivnosti na Trgovskoj gori

Piše D  /  25.10.2020., 11:10h

Prikupljaju se uzorci površinskih voda i sedimenata, bunarske vode, zemljišta, poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova, meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Navedeno je da se ova mjerenja planiraju provoditi u periodu od godinu dana, a vrše ih radnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta "Ruđer Bošković" i Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, prenosi Srna.

Fond je obrazložio da su uzorci zemljišta uzeti sa dvadesetak točaka na lokaciji Čerkezovac, te u bližoj i daljoj okolini od velike važnosti za definiranje prirodne radioaktivnosti u okolini.

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti postavljene su u rujnu na Čerkezovcu, na lokaciji gdje treba biti centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na području općine Dvor, posebno uz transportne puteve i veća naselja, kao i na samoj lokaciji Čerkezovac postavljena su 34 pasivna uređaja za mjerenje doze zračenja u okolini. Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje zraka i sustav za mjerenje ambijentalne brzine doze.

Priprema uzoraka i analize provodit će se u ovlaštenim laboratorijima u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada i u Institutu "Ruđer Bošković".

Predstavnici Agronomskog fakulteta obilazili su poljoprivredna gazdinstva i prikupljali poljoprivredne proizvode, tipične za jesen za ovo područje. Bit će identificirane i biljke od kojih potiče med.

Osim poljoprivrednih proizvoda, u šumskim predjelima općine Dvor se od početka rujna uzrokuju šumski plodovi, primarno gljive, te plodovi koji dozrijevaju u jesen, a jagodičasto i bobičasto šumsko voće će se uzorkovani u sezoni proljeće/ljeto 2021. godine.

U dogovoru s lovačkim društvima uzimat će se i uzorci divljači, primarno divljih svinja, srna i zečeva.

Uzorci površinskih voda i pripadnih sedimenata, te bunarske vode prikupljani su u okolini lokacije gdje je planirana gradnja centra.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad, polovicu koju je obavezna preuzeti iz Nuklearne elektrane Krško, odlaže u bivšoj vojarni Čerkezovac u općini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Osim toga, na ovoj lokaciji planirano je i odlaganje postojećeg institucionalnog otpada.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:06