Zapadne zemlje traže provedbu izbora u BiH unatoč tomu što ne postoje jasna izborna pravilaARMIN DURGUT - Pixsell
StoryEditor
sprema se eliminacija hrvata

Zapadne zemlje traže provedbu izbora u BiH unatoč tomu što ne postoje jasna izborna pravila

Piše hina  /  13.04.2022., 15:21h
Veleposlanici pet utjecajnih zapadnih država pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) posebnom su izjavom upozorili kako se opći izbori u BiH moraju održati u listopadu unatoč činjenici da nema dogovora o izmjenama izbornog zakona te zemlje.

Šefovi misija SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije pri sjedištu OESS-a u Beču prošlog su tjedna boravili u posjetu BiH kako bi procijenili stanje u toj zemlji a nakon toga su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u srijedu naveli kako su zabrinuti zbog činjenice da lideri u toj zemlji "iz cijelog političkog spektra" podrivaju demokratske institucije države posebice istaknuvši kako su neprihvatljive najave opstrukcije provedbe jesenskih izbora.

"Namjerna opstrukcija pravodobnih izbora od strane političkih vođa u BiH kako je propisano državnim ustavom i Daytonskim sporazumom predstavljala bi kršenje temeljnih demokratskih prava građana", stoji u izjavi koja je uslijedila nakon što su propali svi pokušaji da se u zadnji trenutak osigura postizanje dogovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjenama izbornog zakona.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nezadovoljne izostankom dogovora o izbornoj reformi ne isključuju mogućnost bojkotiranja listopadskih izbora. 

Utjecajne zapadne države i međunarodne organizacije u BiH inzistiraju pak na poštivanju roka postavljenog postojećim izbornim zakonom po kojemu se izbori moraju održati prve nedjelje u listopadu.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) najavili su kako će taj rok poštovati i izbore raspisati do 4. svibnja no upozorili su kako bi problem za njihovu provedbu mogao biti to što državni proračun za ovu godinu još nije usvojen a Vijeće ministara nije odobrilo da se financiranje osigura iz drugih izvora.

Zapadni veleposlanici pri OESS-u  sada su uputili zahtjev vlastima u BiH odnosno Vijeću ministara da osiguraju novac za provedbu izbora.

"Smatramo da je imperativ osigurati i staviti na raspolaganje financijska sredstva potrebna za provedbu najosnovnijeg prava i obaveze svake demokracije, prava glasa. U potpunosti očekujemo da izbori budu održani na vrijeme, uz potpuno financiranje te uz punu potporu političkih lidera u BiH", stoji u izjavi.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:04