StoryEditor
napetosti na bliskom istoku

Zapad poziva Izrael da se suzdrži od eskalacije

Piše desk  /  15.04.2024., 15:12h

Sve su oči uprte u Izrael u očekivanju odluke o odgovoru na iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima tijekom vikenda, pri čemu su zapadni saveznici pozvali Izrael da izbjegne eskalaciju.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da je Izrael "pobijedio u obrani" u sukobu s Iranom i da ne smije doći do eskalacije u regiji. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pridružuje se pozivima na smirivanje situacije i kaže da će njegova zemlja učiniti sve što je u njenoj moći da izbjegne eskalaciju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je za BBC kako smatra da je Izrael "savršeno opravdano" odgovorio Iranu, ali je pozvao zemlju da bude oprezna i "razmišlja glavom, a ne srcem".

Iran Zapadu: Trebali biste cijeniti našu suzdržanost

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je danas da "nikakav unaprijed dogovoreni sporazum nije sklopljen ni s jednom zemljom" prije napada Irana u znak odmazde za napad od 1. travnja koji se pripisuje Izraelu, a u kojem je ubijeno nekoliko časnika Iranske revolucionarne garde u zgradi konzulata u Damasku, glavnom gradu Sirije.

Regionalni dužnosnici, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova, ranije su rekli da je Teheran obavijestio susjedne zemlje nekoliko dana prije napada, što je Izraelu i saveznicima SAD-u, Velikoj Britaniji i Jordanu dalo vremena da pripreme kvalitetan obrambeni odgovor.

Danas je iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo da bi Zapad trebao "cijeniti iransku suzdržanost posljednjih mjeseci". "Umjesto optužbi protiv Irana, zapadne zemlje trebale bi kriviti same sebe i odgovarati javnom mnijenju za mjere koje nisu poduzele zbog ratnih zločina koje je počinio Izrael" u svom ratu protiv Hamasa u Gazi, rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanani.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:01