StoryEditor
zakon

Zakon o plinu FBiH upućen u proceduru - Zaštititi prava građana FBiH ne zadirući u nadležnosti BiH

Piše fena  /  19.01.2024., 17:28h

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uputilo je prema Vladi Federacije BiH Nacrt zakona o gasu Federacije Bosne i Hercegovine koji treba da uredi funkcioniranje sektora prirodnog plina u Federaciji.

Iz resornog ministarstva ističu da je prilikom izrade Zakona najveća pažnja posvećena aspektima vezanim za podjelu nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, kako bi se osiguralo da zakon uređuje isključivo ona pitanja koja su u nadležnosti Federacije.

S tim u vezi, Nacrt zakona o plinu Federacije BiH sadrži isključivo odredbe kojima se uređuju pitanja i djelatnosti iz nadležnosti Federacije, a odnose se na proizvodnju, distribuciju, opskrbe, skladištenje i drugo. Osim toga, u zakon su unesene i odredbe kojima se naročito ističe opredijeljenost i opći interes Federacije za usvajanje propisa u sektoru prirodnog plina i na nivou Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se regulacija sektora prirodnog plina od strane Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), usklađena s najvišim standardima i najboljom međunarodnom praksom, što će unaprijediti sve aspekte funkcioniranja tog sektora, a naročito zaštitu prava građana kao krajnjih kupaca kroz adekvatne mehanizme za zaštitu prava krajnjih kupaca i rješavanje sporova uz jasnu ulogu FERK-a kao regulatornog tijela. Dodatno, predloženim rješenjima osigurava se visok stupanj usklađenosti s relevantnim propisima EU.

Naglašeno je da je jačanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom jedan od osnovnih strateških ciljeva u sektoru prirodnog gasa u Federaciji i s tim u vezi, u zakon su ugrađeni mehanizmi kojim se osigurava da Ministarstvo i FERK kontinuirano vrše nadzor nad radom subjekata u sektoru prirodnog gasa i poduzimaju mjere kako bi jačali sigurnost snabdijevanja.

Osim toga, kao dodatni mehanizam za zaštitu sigurnosti snabdijevanja, zakon propisuje i mogućnost da Vlada Federacije proglasi stanje ugrožene sigurnosti opskrbe uslijed poremećaja u isporuci i nedovoljne ponude prirodnog plina, ekstremnog porasta cijena na tržištu ili drugih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost snabdijevanja. Vlada Federacije korištenjem tog mehanizma može uvesti i posebne mjere za formiranje i kontrolu cijena te na taj način ublažiti posljedice koje značajni poremećaji na tržištu imaju na krajnje kupce.

Također, usuglašavanje pravnog okvira Federacije u sektoru prirodnog plina dat će značajan doprinos i u rješavanju otvorenih slučajeva koje Energetska zajednica vodi protiv Bosne i Hercegovine. Nacrt zakona pripremljen je uz tehničku asistenciju USAID – EPA projekta, priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

24. travanj 2024 12:40