StoryEditor
Zahtjev za prijem

Zahtjev Kosova proslijeđen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Piše fena  /  24.04.2023., 16:55h

Zahtjev Kosova za prijem u Vijeće Europe proslijeđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj izvanrednoj sjednici Komiteta ministara, potvrdila je za Kosovo online šefica Misije Srbije u Vijeću Europe Aleksandra Đurović.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španjolska i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Armenija nije glasala. 

Današnje izvanredno okupljanje Komiteta ministara Vijeća Europe (KMVE ) sazvano je na insistiranje Kvinte, prije svih Njemačke, koja je inzistirala da se aplikacija Kosova, koja je predana u svibnju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu. 

Prosljeđivanje zahtjeva Kosova za članstvo u PSVE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i kompliciranoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dvije. 

Šef mađarske delegacije u PSVE Németh Zsolt usprotivio se jutros na Birou PSVE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski zastupnik pitanje je postavio direktno zamjeniku generalnog tajnika Vijeća Europe Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Europi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit VE u Reykjavíku, 16. i 17. svibnja. 

Odgovor zamjenika generalnog tajnika Bergea je bio da "pitanje Kosovo svakako neće biti dio Samita, a da njihov zahtjev dugo stoji".

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 08:30