StoryEditor

Zabrana uvoza crnogorskih vina novi pritisak Rusije na Crnu Goru

Piše D  /  29.07.2021., 21:27h

Najnoviji pritisak stigao je u utorak, kada je Ruska služba Rospotrebnadzor zabranila uvoz u Rusiju vina poznate crnogorske tvrtke Plantaže “13. Jul”, jer su u njima navodno pronađeni sadržaji pesticida i plastike. “Plantaže” su do sada na rusko tržište izvezle više od 10 milijuna boca svojih proizvoda, prenosi Hina.

“Potpuno je smiješna tvrdnja da nalazi njihovog laboratorija potvrđuju određene nedostatke u crnogorskim vinima. To se nije dogodilo u punih 40 godina izvoza Plantaža, osobito što ta kompanija provjeru kvalitete svojih proizvoda obavlja u certificiranim laboratorijama u Crnoj Gori, regiji pa čak i zemljama EU”, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, jasno je da je to politički motivirana odluka te da je donesena u kontekstu aktualnog političkog trenutka u državi i najavljenog konačnog usvajanja Protokola o ulasku Crne Gore u NATO, koji bi u petak trebao usvojiti crnogorski parlament.

“Crna Gora je spremna i na tu i sve druge odluke i nijedna opstrukcija ove vrste nas neće spriječiti da idemo putem koji smo odabrali za dobro države i građana”, kazao je Marković.

Proteklog tjedna rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je svoje građane kako Crna Gora nije sigurna zemlja, navodeći da u njoj caruju korupcija i kriminal te da vlada antirusko raspoloženje, te je upozorilo svoje turiste da ove sezone zaobiđu crnogorske turističke centre.

Istoga dana političare su demantirale brojne turističke organizacije iz Moskve, ističući kako je Crna Gora omiljena turistička destinacija ruskih građana i da se tu sasvim sigurno osjećaju te da su za ovo ljeto izdali skoro dvostruko više rezervacija.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:11