StoryEditor
summit

Xi Jinping pozvao na ubrzanje širenja BRICS-a

Piše fena  /  23.08.2023., 21:30h

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u srijedu na ubrzanje širenja grupacije BRICS, što je cilj na kome drugo po veličini svjetsko gospodarstvo dugo inzistira.

Obraćajući se samitu čelnika bloka u južnoafričkoj komercijalnoj prijestolnici Johannesburgu, Xi je kazao kako mu je drago vidjeti da su zemlje u razvoju pokazale veliki entuzijazam za sudjelovanjem u BRICS-u i da su mnoge od njih podnijele zahtjev za pridruživanje.

- Trebalo bi da dozvolimo da se više zemalja pridruži obitelji BRICS-a kako bismo udružili mudrost i napore da globalno upravljanje učinimo pravednijim i pravičnijim - rekao je Xi.

Blok čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Njeni lideri u srijedu su razmatrali pravila za prijem novih članica u grupaciju.

Južna Afrika je prošlog mjeseca priopćila da je više od 40 drugih zemalja izrazilo interesiranje za pridruživanje organizaciji, koja ima za cilj da nadoknadi percipiranu hegemoniju Zapada pod američkim vodstvom u globalnim pitanjima. Od njih su 22 službeno zatražile da se pridruže, navodi se.

Kina dugo traži ekspanziju BRICS-a, nadajući se da će šire članstvo dati značaj grupi koja je već dom za oko 40 posto svjetske populacije i četvrtinu globalnog bruto društvenog proizvoda.

Rusija također želi proširiti članstvo, dok je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izrazio podršku toj ideji na bilateralnom sastanku s Xijem u utorak.

Xi je također rekao da su se zemlje BRICS-a usuglasile da pokrenu studijsku grupu o umjetnoj inteligenciji (AI) i dodatno prošire suradnju na AI, uključujući jačanje razmjene informacija i tehničke suradnje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 22:46