StoryEditor
Svjetska zdravstvena organizacija

WHO donirala više od 100 računala zavodu za Javno zdravstvo u Mostaru

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  22.02.2022., 14:01h
Današnja posjeta specijalnog predstavnika Zdravstvene organizacije Erwina Cooremana u Mostaru, rezultirala je predajom IT opreme javnom zdravstvu. Opremu je financirala Vlada Njemačke.

„Kao što vidite danas nismo došli zbog nastavka naše suradnje, nego smo došli predati  IT opremu koja će se koristiti u javnom zdravstvu. Jasno je da ne moram govoriti kolika je važnost podataka koje javno zdravstvo prikuplja s terena i nadam se da će ova oprema koju Vam stavljamo na raspolaganje pridonijeti u prikupljanju podataka i donošenju odluka u Javnom zdravstvu“, rekao je Coomeran, specijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Naglasio je da Svjetska zdravstvena organizacija nije organizacija donatorskog tipa, te da su bili u mogućnosti  osigurati ova sredstva i kupiti IT opremu koju su danas stavili na raspolaganje. 

„Želimo naglasiti da je ovu opremu konkretno financirala Vlada Njemačke. Pandemija covid 19 nam je pokazala koliko su podaci iz javnog zdravstva važni, ne samo kako bi imali pravovremeni odgovor, donosili odluke, nego kako bi mogli pravovremeno planirati mjere koje ćemo ublažiti efekte i pandemije“, kazao je Coomeran. 

Dodaje kako je svaka kriza prilika, kao što je pandemija covid 19  bila kriza i šok za Zdravstveni sisteme kako u BiH tako i širom svijeta, zbog toga trebamo iskoristiti opremu koja je tu. 

image

Erwin Cooreman i Siniša Skočibušić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
image

Računalna oprema

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

„Za IT opremu koje Vam danas predajemo nadamo se da se neće koristiti samo za praćenje cijepljenja protiv covid 19, nego da će se koristit i za druge javno zdravstvene potrebe, nadzor na epidemijama i imunizaciju. Kao takvu možemo iskoristiti trenutnu krizu da je pretvorimo u priliku i ojačamo postojeći kapacitete i zdravstvene sisteme koji će doprinositi u budućem vremenu, zaključio je Cooroman.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić zahvalio je gostima iz WHO na donaciji. 

„Poznato nam je da ova pandemijska kriza bez Svjetske zdravstvene organizacije ne bi se ovako mogla uspješno voditi i zbrinuti da nismo imali dobro vođenje i usmjeravanje, upravo na temelju dobrih podataka iz cijelog svijeta. Što se naših podataka tiče znate da ih nastojimo vrlo transparentno i koliko je moguće točnije prezentirati, ali to je više nego važno da imamo pravi smjer i donositi odluke koje su u budućnosti“, rekao je Skočibušić. 

Dodao je kako se pandemija pomalo stišava i već pripremaju novi vođenje života s pandemijom. 

„Preko 100 računala koje ćemo distribuirati u deset županijskih Zavoda će primarno biti korištena da se provodi cijepljenje protiv covid 19, osobito treća doza, a naravno poslije toga za osnaživanje programa redovite imunizacije koji je nažalost sada malo u opadanju, što nam nije drago jer program redovite imunizacije nas štiti od kroničnih bolesti koje se mogu vratiti“, kazao je Škočibušić.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:06