StoryEditor

Vukovar dobio novo spomen-obilježje, granatu ukopanu u pločnik

Piše D  /  24.11.2020., 03:11h

"Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali granatom jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm, iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata kojega imamo u Vukovaru jer su srećom većinom sve javne površine sanirane", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Po njegovim riječima, to spomen-obilježje ima turističku i povijesno-edukativnu svrhu jer je svjedočanstvo svega onoga što se u jesen 1991. godine događalo u Vukovaru i agresije kojoj je taj grad bio brutalno izložen tijekom gotovo tromjesečne opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

"Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80 posto civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata”, rekao je Penava.

Autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja zajedno s popratnim tekstom, a samo polje izvedeno je kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta preko kojega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom, ispod koje se ugrađuje rasvjeta koja prati cjelokupnu instalaciju.

U vezi s Kolonom sjećanja Penava je rekao kako je prošlo sve najbolje, "bez pokušaja opstrukcija", da je bila dostojanstvena i da je njezin smisao postignut unatoč pandemiji koronavirusa.

"U fokusu je doista bio 18. studenoga i Vukovar", istaknuo je Ivan Penava.

Ocijenio je kako su gradske vlasti učinile sve da Kolona sjećanja u epidemiološkom smislu prođe dobro. Zaštitne maske mogli su, kako je rekao, nositi svi sudionici  čiji ga je broj iznenadio, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 04:30