StoryEditor
republika srpska

Vukanović smatra da Mijatović i SDP igraju za SNSD: Dodiku nije ništa potrošiti milijun KM za to

Piše desk  /  10.06.2022., 13:26h

Vojin Mijatović danas bi trebao službeno objaviti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

No, Nebojša Vukanović, opozicionar iz RS-a smatra da se iza svega krije igra Milorada Dodika.

“Mnogi su u Federaciji u zabludi misleći da je Vojin Mijatović neki veliki bh. domoljub. To je čovjek koji je promijenio više stranaka i funkcija i sad glumi nekog velikog bh. domoljuba kako bi pokupio glasove Bošnjaka u RS-u i omogućio Dodiku da lakše pobijedi na toj funkciji. To je, prema nama u RS, vrlo nekorektan potez opozicije iz Federacije. SNSD od toga ima veliku političku korist. Dodik ima ogromnu moć. SNSD i SDP su stara koalicija koja nema zaborava. Mijatović da pobijedi u RS, nema nikakve šanse. Jedini cilj je da pokupi glasove dijela nezadovoljnih koji ne bi glasali za Dodika. Nije lako biti opozicionar u RS”, smatra Vukanović, pa nastavio:

“Mijatović treba uzeti dio glasova onih nezadovoljnih koji ne bi glasali za Dodika, uostalom stara ljubav između njega i SDP-a zaborava nema. Dodiku ne predstavlja ništa potrošiti koji milijun KM kako bi osigurao da dobije vlast”, izjavio je Vukanović u emisiji Rezime na FTV.

Odgovarajući na pitanje da je Dodik platio SDP-u ili Vojinu Mijatoviću da bude kandidat za Predsjedništvo, Vukanović je odgovorio:

“Pa SDP ga je kandidirao. Nije se Mijatović sam kandidirao, a on da pobijedi u RS nema šanse”.

Smatra da se Dodik prilagođava izbornoj kampanji.

“Sjedio je s ovima sa zapada i rekao dajte mi još četiri godine, sad sam prihvatio ANP, ako mi date da budem član Predsjedništva i vlast od 2022. do 2026. BiH će ući u NATO. A s druge strane on namiguje Rusima. Rusija je sad u teškoj situaciji, poprilično izolirana, pa bilo tko da pruža podršku i on to koristi poigravajući se s emocijama ljudi. Veleposlanik Kalabuhov je na neki način pokazao nepoštovanje prema svima nama. Održao slovo i otišao, nije čuo što mi imamo reći. Milorad Dodik će ovih četiri-pet mjeseci raditi ono što uvijek radi pred izbore – glumit će velikog Srbina, patriotu, busat će se u prsa junačka, tobože će prkositi Zapadu, a u stvarnosti će odraditi sve ono što se od njega očekuje. On uopće nije izoliran.”

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:40