StoryEditor
reakcija

Vukanović: Ove sankcije su kao da meni zabranite ući u restoran Gorice Dodik

Piše desk  /  07.01.2022., 10:04h
Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS, komentirao je za N1 proširene sankcije Sjedinjene Američkih Država za Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, ali i sankcije koje je ova država uvela za ATV iz Banjaluke. Kaže kako će one za Dodika predstavljati zapravo političku korist pa pojašnjava koje bi zapravo, po njemu, bile smislene sankcije za ne samo za Dodika, nego i Infinity grupu i Prointer (pod čijem je okriljem ATV).

“ATV otkako je promijenila vlasništvo i došla pod okrilje Infinity grupe i čuvenog Prointera dobija desetke i stotine tisuća maraka poslova u kojima se namještaju tenderi. Mnoga poduzeća i javne ustanove na taj način financiraju tu dvorsku ustanovu koja je pod potpunom kontrolom režima i sad je postala udarna pesnica umjesto RTRS”, rekao je Vukanović.

Kako kaže – ključno je istaknuti kako Dodik uopće nije zabrinut zbog “navodnih” sankcija – jer, naglašava, ATV neće imati nikakve posljedice, kao ni sam Dodik.

“Ove sankcije su kao da meni Gorica Dodik zabrani da ručam u restoranu Agape, a ja tamo nikada nisam ni ušao. Suštinski, one Dodiku neće napraviti nikakav udarac”, govori Vukanović.

Navodi kako su Prointer i Infinity grupa neka vrsta ekskluzivnih zastupnika Microsofta i drugih velikih informatičkih kuća,  koncerna i kompanija.

“Kad bi one prestale poslovati sa Prointerom i zabranile, recimo, distribuciju američkih firmi da one budu njeni zastupnici – e to bi već bile neke vrste sankcija koje bi financijski zaboljele režim”, mišljenje je zastupnika u NSRS.

Ponovno navodi kako će ove sankcije samo pomoći Miloradu Dodiku te da će se uz pomoć njih predstavljati kao žrtva.

“Predstavit će to kao da ga kažnjavaju velike sile jer se bori za RS, a u stvari to je sve samo jedna velika predstava”, ponavlja Vukanović.

Dodaje kako Amerikanci, kada hoće nekome nauditi zabrane svima poslovanje s osobama koje su na crnoj listi.

“Amerikanci znaju kako su dovodili Dodika na vlast i kako su bili vrlo brutalni kada je bilo potrebno kazniti njegove političke protivnike. I sama Željka Cvijanović je rekla kako je ovo podsjeća na 2006. godinu kada je Dodik došao na vlast jer su tada Amerikanci kaznili SDS – blokirali račune i nekima zabranili sudjelovanje na izborima. Licemjerno je zašto Cvijanović i Dodik nisu rekli da su oni 2006. kreirali popis, rekli koga treba sankcionirati i da su oni od toga imali najviše koristi. Međunarodna zajednica nosi odgovornost za situaciju u BiH jer su dugo vremena slijepi na korupciju, kršenje ljudskih prava i demokracije i druge stvari”, priča Vukanović.

Ponavlja svoj stav da od ovakvih sankcija Dodik ima samo političku korist.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 02:00