StoryEditor

Vučić, Zaev i Rama razgovaraju o konkretizaciji “malog Šengena”

Piše D  /  09.11.2019., 10:11h

U Novom Sadu, prije mjesec dana dogovorena je konkretizacija incijative koja treba ojačati gospodarstva tri zemlje i povećati njihovu atraktivnost za investitore.

Najavljeno je da bi već u Ohridu mogle biti dogovorene konkretne mjere za realizaciju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Trilateralni sastanak predsednika Srbije i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije bit će nastavljen sutra ujutro, nakon čega će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima medunarodnih organizacija i institucija.

Nakon ovih sastanaka, Vučić, Zaev i Rama obratit će se predstavnicima medija.

Liderima tri zemlje trebali bi se pridružiti i predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kako je Tanjugu ranije rečeno u Zvizdićevom uredu, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministrica ekonomije Dragica Sekulić.

Učešće Kosova, na kojem insistira Albanija, do sada nije potvrđeno.

Vučić, od koga je i potekla ova ideja, rekao je da će na Ohridu biti u prilici da prvi put naprave Akcijski plan, čiji predlog je već poslao Zaevu i Rami.

“Možda smo mi s Balkana malo gluplji, ali baš toliko glupi nismo. Sve smo shvatili i sad gledamo što možemo da uradimo za sebe i svoj narod”, rekao je nedavno Vučić nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana i Federice Mogherini u Bruxellesu i nakon odluke Europskog vijeća da ne otpočne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako je bilo očekivano da je to praktično “gotova stvar”.

Vučić je rekao da je za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regiji, te da bi u inicijativi za povezivanje šest zapadnobalkanskih ekonomija želio vidjeti i Prištinu i Podgoricu i Sarajevo, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 02:33