StoryEditor
predsjednik srbije

Vučić: "Samo ako nam nad glavom bude visio ‘Damoklov mač‘ uvest ćemo sankcije Rusiji"

Piše desk  /  10.11.2022., 17:53h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija možda mogla da promijeni stav o uvođenju sankcija Rusiji samo ako joj kako je rekao, nad glavom bukvalno bude visio Damoklov mač.

A to trenutno nije slučaj, dodao je.

„Nitko to ne zna bolje od mene jer nitko nema takav direktan kontakt u Europi i svijetu kao ja. Najbolje znam dokle možemo“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Parizu poslije sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Ocijenio je da je od početka rata u Ukrajini, Beograd izdržao „270 dana najtežih pritisaka u suvremenoj srpskoj povijesti“.

„Mi smo poslije četiri dana izašli u javnost sa zaključcima Savjeta za nacionalnu sigurnost. Te zaključke nije pisao neki tim nego osobno ja svojom rukom. Ti zaključci su politika koju vodimo, to je moj i život slobodne i slobodarske Srbije. Oni su naša suština, naše biće. Možda možemo toga da se odreknemo samo ako bukvalno imamo Damoklov mač nad glavom“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne odstupa od politike koja se zasniva na čuvanju međunarodnog javnog prava, osudi onih koji to pravo krše i ulaze na teritoriju drugih zemalja ali i na stavu da ne vodi politiku sankcija, „posebno ne prema onima koji su nas zaštitili 2015. godine i pomagali nam oko očuvanja našeg teritorijalnog integriteta“.

„U tim zaključcima je sve ono za šta se borimo. To je zapisano da bi ostalo u istoriji kako je jedna mala slobodna i slobodarska zemlja mogla da kaže nešto drugačije od svih ostalih. A to što ću da čujem sa milion strana kako nešto moram, pa vidite da ne moram. Ako i kad budem morao, ne zbog sebe već zbog nacije, onda ću da izadjem pred narod i to da kažem“, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentira povlačenje Rusa iz Hersona, rekao je da je očigledno da postoje razgovori koje više ne negiraju ni Sjedinjene Američke Države, niti Rusija.

„To je dobra stvar, to je dobra vijest. Kada postoje neki razgovori nekom će se rješenju približavati“, rekao je Vučić i kazao da je zadovoljan što je njegova procjena po tom pitanju bila pogrešna.

Dodao je da je mislio da će Rusija pružiti žešći otpor oko Hersona, ali da je i tu pogrešio i istaknuo da to pokazuje da moramo „biti svjesni kako moramo sami kreirati svoju budućnost i o sebi brinuti“.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:19