StoryEditor
smrtna kazna

Vrlo male šanse za pomilovanje dvojice britanskih državljana

Piše fena  /  12.06.2022., 17:41h

Čelnik ukrajinske separatističke regije Donjeck koju podržava Rusija rekao je u nedjelju da nema razloga za pomilovanje dvojice britanskih državljana koji su prošlog tjedna osuđeni na smrt nakon što su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu.

Sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck u četvrtak je proglasio Aidena Aslina i Shauna Pinnera - i Marokanca Brahima Saadouna - krivima za "plaćeničke aktivnosti" kako bi se svrgnula legitimnu vladu Donjcka, prenosi Reuters.

Britanija kaže da su Aslin i Pinner bili obični vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebali biti izuzeti od krivičnog gonjenja za sudjelovanje u neprijateljstvima. Proruski separatisti koji kontroliraju Donjeck kažu da su počinili teške zločine i da imaju mjesec dana za žalbu.

- Ne vidim nikakve osnove, preduvjete da donesem odluku o pomilovanju - rekao je Denis Pušilin, čelnik odcijepljene republike, prenijele su ruske novinske agencije.

Donjeck i Luhansk su dva odcijepljena entiteta koje podržava Rusija u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, za koji Rusija kaže da se bori da u potpunosti ukloni kontrolu Kijeva.

Tri dana prije početka invazije na Ukrajinu 24. veljače, predsjednik Vladimir Putin ih je priznao kao nezavisne države, potez koji su Ukrajina i Zapad osudili kao nezakonit.

Aslinova obitelj je rekla da on i Pinner "nisu i nikada neće biti plaćenici".

Živjeli su u Ukrajini kada je izbio rat i "kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, treba ih tretirati s poštovanjem kao i svakog drugog ratnog zarobljenika", navodi obitelj u priopćenju.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 06:37