StoryEditor

Vlasniku Zare drastično pala dobit

Piše D  /  10.03.2021., 12:03h

U fiskalnoj godini koja je završila u siječnju Inditexova neto dobit potonula je prošle godine na 1,1 milijardu eura.

Prihod je smanjen 28 posto, na 20.4 milijarde eura, budući da je 77-postotni skok prodaje putem interneta djelomično nadoknadio negativne posljedice pandemije, a potporu rezultatima pružio je i brzi oporavak Kine.

Kompanija je donekle ublažila štetu strogim upravljanjem opskrbnim lancem, smanjivši zalihe za devet posto u odnosu na prethodnu godinu, unatoč nestabilnoj prodaji.

Pred kraj godine, u sezoni praznične kupovine, mnoge su vlade u Europi ponovo postrožile mjere kako bi suzbile novi val pandemije, pa je neto dobit Inditexa prepolovljena, na 435 milijuna eura. Prihod je potonuo za četvrtinu, na 6.3 milijarde eura.

Krajem siječnja, na završetku fiskalne godine, zatvoreno je bilo oko 30 posto Inditexovih trgovina, a do početka ovog tjedna taj je udio prepolovljen. Kompanija očekuje da će gotovo sve trgovine biti otvorene do 12. travnja.

U SAD-u i Europi povratak pretpandemijskim razinama koče blokade koje su se otegnule i na ovu godinu te sporo procjepljivanje građana u mnogim zemljama.

Kompanija planira do kraja godine zatvoriti ukupno 1200 trgovina i okrenuti se ulaganjima u poznate lokacije odakle će moći služiti i internetske, ali i fizičke kupce. Do sada su zatvorili 751 trgovinu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. listopad 2021 16:52