StoryEditor

Vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata priznali krivnju, dvoje zadržano u pritvoru

Piše D  /  22.03.2019., 10:03h

U pritvoru će završiti dvije osobe dok su ostali iz akcije “Kasa” pristali na suradnju s Tužiteljstvom.

Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, odnosno, bivši ravnatelj i sadašnja ravnateljica tvrtke Inspirit d.o.o., su osobe koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro.

Zabrana prilaska svjedocima

Spomenuti program omogućio je da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i za njih je predložen pritvor, zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke ili ponavljanja ovog kaznenog djela.

Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Tijekom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhićeni su vlasnici i odgovorne osobe sarajevskih ugostiteljskih objekata.

Riječ je o objektima Metropolis, Vatra, Sarajka, Portofino, Kibe Mahala, Luka, Montana i Una.

U akciji je uhićena i jedna osoba iz tvrtke Inspirit d.o.o. koja se bavila servisiranjem fiskalnih blagajni i instaliranjem softvera za ugostiteljske objekte.

Manipulirali prometom

Svi uhićeni u akciji “Kasa” koja je jučer provedena u suradnji SIPA-e i Tužiteljstva Kantona Sarajevo terete se za utaju poreza, odnosno da su umanjivali stvarni promet i na taj način manipulirali fiskalnim blagajnama te lažirali porezne prijave.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti uređaji na kojima su pohranjeni određeni podaci te razna izvješća i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Tijekom kriminalističke obrade nije bilo zatvaranja spomenutih objekata.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 06:13