18.03.2022., Zagreb - Kupovina suncokretovog ulja. Direktor Fortenova Grupe Fabris Perusko izjavio je da ce njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ogranicenja u jednokratnoj kupovini ulja, ne zato sto ulja nema, nego da bi sprijecili ubrzanu potrosnju svojih zaliha. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELLZELJKO LUKUNIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
odgovor na krizu

Vlada Republike Srbije odredila maksimalne cijene životnih namirnica i naftnih derivata

Piše fena  /  30.06.2022., 19:37h

Vlada Srbije ograničila je cijena osnovnih životnih namirnica: ulja, šećera, brašna, kao i cijene naftnih derivata.

Uredbom je određena maksimalna maloprodajna cijena bijelog kristal šećera od 96,99 dinara (1,63 marke) po kilogramu za sva pakiranja, UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti od 113,99 dinara (1,90 maraka) po litri, dok su cijene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostale na razini od 15. studenog prošle godine.

Ograničenje cijena ne odnosi se na snižene cijene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ako su bile na snazi 15. studenoga 2021. godine, već na redovne cijene, odnosno cijene prije sniženja, prenosi RTS.

Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica donesena je zbog zaštite tržišta, odnosno sprječavanja deformacija u formiranju cijena roba ograničenih Uredbom, koje su izuzetno važne za opskrbljivanje potrošača, a prije svega ugroženih kategorija.

Na sjednici Vlade Republike Srbije donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte i predviđeno je da ona vrijedi do 31. srpnja 2022. godine.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza euro dizela EN 590. Ova Odluka donesena je u cilju sprječavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju osiguranja sigurnog opskrbljivanja tržišta Srbije derivatima nafte.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 09:11