StoryEditor
sigurnosna situacija

Vlada i jedinice lokalne samouprave HBŽ-a protiv otvaranja kampova za migrante

Piše fena  /  13.12.2021., 16:32h
Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i županijski ministri Draško Dalić, Božo Perić i Mario Lovrić održali su sastanak s predstavnicima lokalnih samouprava s područja HBŽ-a na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji, županijskom proračunu za 2022. godinu te problematici poljoprivrednog zemljišta.

Ministri u Vladi zajedno s predsjednikom Vlade predstavili su nazočnima Nacrt proračuna Hercegbosanske županije za 2022. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju proračuna Hercegbosanske županije za 2022. godinu, koji su upućeni u skupštinsku proceduru, priopćeno je iz Vlade Hercegbosanske županije.

Među najvažnijim proračunskim stavkama o kojima se razgovaralo, a koja će se provoditi kroz resorna ministarstva HBŽ-a u obliku potpora i programa, te apliciranja od lokalne zajednice na iste, istaknute su: izravne potpore lokalnoj samoupravi, potpore za vodoprivredu, potpore za zaštitu okoliša, gospodarske mjere ublažavanja posljedica izazvane pandemijom koronavirusa, poljoprivredni poticaji, programi za izradu i sanaciju županijskih i lokalnih putnih pravaca, potpore prema vjerskim zajednicama, potpore namijenjene kulturnim događanjima, subvencija prijevoza učenika i sufinanciranje projekata.

Sigurnosnu situaciju na prostoru Hercegbosanske županije predstavio je ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić. Među ostalim, istaknuo je kako je Vlada na svojoj sjednici primila k znanju informaciju o stanju i kretanju migranata na području HBŽ-a.

U odnosu na prošlu godinu kada su evidentirane 1433 osobe, u ovoj godini za prvih jedanaest mjeseci uočen je porast kretanja migranata jer je evidentirano 1590 osoba.

Stav i zaključak Vlade i lokalnih jedinica je da Vlada nema kapaciteta za prihvat migranata. U slučaju otvaranja kampova Vlada i lokalne zajednice zajednički će djelovat u onemogućavanju takvih aktivnosti.

Na sastanku je bilo razgovora i o problematici poljoprivrednog zemljišta, te je zaključeno da će jedinice lokalne samouprave nastaviti djelovanje s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije kako bi se brže i uspješnije riješila problematika zemljišta.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 15:28