StoryEditor

Visoki predstavnik pozdravio odluku o konstitutivnosti Srba u HNŽ

Piše D  /  03.08.2021., 05:08h

Skupština HNŽ konačno je poduzela pozitivne korake u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

- Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava - naveo je Schmidt, prenosi Fena.

Stoga je, kako je dodao, Ustav Hercegovačko-neretvanske županije izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u toj županiji uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. S tim u vezi, vlasti HNŽ trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.

- Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavske županije, dok Zapadnohercegovačka županija, koji je djelomično usuglasio svoj ustav s ovom odlukom, taj zadatak treba da ispuni do kraja - naveo je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 18:29