StoryEditor
stravični podaci

Više djece ubijeno u Gazi u četiri mjeseca nego u različitim sukobima diljem svijeta u četiri godine

Piše desk  /  13.03.2024., 13:59h

Više je djece ubijeno u pojasu Gaze u četiri mjeseca rata s Izraelom, nego tijekom četiri godine u različitim sukobima diljem svijeta - upozorio je čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice. Dok raste globalni pritisak na Izrael da Gazi omogući dostavu više humanitarne pomoći jer ondje prijeti glad, UN je iskoristio novu kopnenu rutu za dostavu.

Noćas je izraelska vojska izvela razorne udare u središnjem dijelu pojasa Gaze.

Poginulo je najmanje desetero Palestinaca, među kojima je troje djece i žena, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva, navodeći da je broj ubijenih od početka napada na Gazu premašio 31 tisuću. Milijun i 800 tisuća stanovnika Gaze je raseljeno, a pola milijuna je na rubu gladi. Palestinci se bore za vlastiti opstanak, upozorava europski šef diplomacije.

- Kada tražimo nove načine pružanja podrške, morem ili zrakom, na umu moramo imati da to činimo jer se prirodni način pružanja potpore cestovnim putem zatvara, umjetno da se otvara, a glad postaje ratno oružje, rekao je Josep Borell, šef europske diplomacije.

Brod koji plovi s Cipra s 200 tona humanitarne pomoći još nije stigao u Gazu. Amerikanci i dalje dostavljaju pomoć zračnim putem, ali UN upozorava da sve to nije dovoljno da se nahrani 2 milijuna i 300 tisuća ljudi.

Suočen s optužbama za sprečavanje dostave humanitarne pomoći, Izrael je dopustio ulazak 6 kamiona Svjetske organizacije za hranu u sjeverni dio pojasa Gaza, kao pilot-projekt sprečavanja Hamasa da preotme humanitarnu pomoć.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavljuje operaciju na Rafah.

- Izrael će pobijediti u ovom ratu bez obzira na sve. A kako bismo to učinili, moramo uništiti preostale bataljune Hamasa u Rafahu, inače će se pregrupirati, naoružati i ponovno osvojiti Gazu. I onda se vraćamo na početak, kaže Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

- Naše je stajalište da vojnu operaciju u Rafahu koja ne štiti civile, koja presijeca glavne arterije humanitarne pomoći i stvara golem pritisak na granicu Izraela i Egipta, ne možemo podržati, zaključuje Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Katar je upozorio da Izrael i Hamas nisu ni blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:34