StoryEditor
općinsko vijeće posušje

Vijećnik HSS-a pitao kako zaustaviti mešetarenje s glasačkim listićima poslije 19 sati

Piše desk  /  11.02.2022., 12:06h
Izlaganje Marija Šušnjara, vijećnika HSS-a u Općinskom vijeću Posušje, u sklopu točke dnevnog reda “Izvješće o radu Općinskog izbornog povjerenstva Posušje za 2021. godinu” tiče se preferencija unutar stranačkih listi.

“Pitam vas, jeste li našli rješenje kako zaustaviti dosadašnju nevidljivu glasačku praksu da se iza 19 sati provodi mešetarenje s glasovima i glasačkim listićima?”, rekao je Šušnjar.

On tvrdi da je javna tajna u općini Posušje i u ŽZH da se na dan izbora, bilo općih, bilo lokalnih, iza 19 sati “događaju prava izborna čuda i da dolazi do majorizacije nad vlastitim stranačkim kolegama”.

Kaže da se radi o izbacivanja onih kandidata koji nemaju na tom biračkom mjestu svoje promatrače.

“Ne radi se tu o protuzakonitom djelovanju protiv kolega s listi, nego i o jasnom negiranju legitimne volje birača. Hoće se reći – ok, birači su dali toj i toj listi povjerenje, a mi ćemo sada odrediti tko ulazi u igru a tko ispada. To je, gospodo, majorizacija. A protiv nje se kao borimo? Ili ne?”, rekao je Šušnjar na sjednici.

Naveo je, kako kaže, primjer iz vlastitog iskustva.

“Imam svjedoke koji su glasali za mene na udaljenim biračkim mjestima, a na dan konačnih rezultata ti glasovi nisu zabilježeni”, rekao je Šušnjar.

Ovaj općinski vijećnik kaže da se u medijima stalno govorimo o majorizaciji na nacionalnoj razini, a u mjestima gdje su Hrvati većina među sobom se majoriziramo. “Licemjerstvo ili da?”, pita on.

Izrazio je nadu da će doći do reforme Izbornog zakona BiH.

Naveo je  primjer s prošlih općih izbora iz 2018. godine.

“U izbornoj jedinici 10 za Parlament FBiH, a to je naša Županija (ŽZH), g. Dario Knezović iz Širokog Brijega je dobio 14 218 glasova, a Ivica Pavković iz Posušja čak 8 531 glas”, rekao je Šušnjar ustvrdivši da je ŽZH ima nekih  80 000 birača.

“U Zagrebu najbolji kandidat u 2. izbornoj jedinci (ZAGREB ISTOK) , g. Gordan Jandroković imao je 17 370 glasova, a Mostov kandidat Nino Raspudić 8045 glasa. Što se da iščitati iz ove statistike? Je l’ to da su naši kandidati Knezović i Pavković 5 puta popularniji od Njonje i Raspudića? Ako provedete anketu među Širokobriježanima, slučajnu na ulici, gotovo nitko ne zna tko je Dario Knezović. Pokušajte ako mi ne vjerujete”, rekao je Šušnjar.

Dodaje da je moguće da narod ove zastupnike uvažava na osobnoj razini ali, dodaje, da su to ona „čuda” što se događaju iz 19 sati.

“Svi vi znate odgovor na ovo pitanje, pa ga nisam niti morao postavljati, ali eto apeliram na HDZ da prestanu majorizirati svoje kolege na listama, kao i svoje birače, te da dopuste biračima da sami odluče tko će ih predstavljati”, rekao je Šušnjar i dodao:

-Bilo bi dobro, za ovaj narod, da konačno skroje liste popunjene ljudima koji se u parlamentima javljaju za riječ. Nisu to male pare, al je narod sve “malobrojniji”. Narod na izbore ne izlazi bez temperamentnih zastupnika u parlamentima, a tjerati ga da svaki put izlazi iz straha kako bi podržao šutljivce može trajati neko vrijeme, ali ne vječno, zaključio je Mario Šušnjar.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:01