StoryEditor
uništenje gaze

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Piše fena  /  05.04.2024., 14:16h

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo je u petak obustavu cjelokupne prodaje oružja Izraelu, ističući upozorenja o "genocidu" u njegovom ratu u Gazi, u kojem je ubijeno više od 33.000 ljudi.

Rezolucija - za koju je glasalo za 28 od 47 država članica vijeća, dok je šest bilo protiv i 13 suzdržanih - označila je prvi put da je najviše tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska zauzelo stav o najkrvavijem ratu koji je zahvatio opkoljenu palestinsku teritoriju.

image

Kako su glasale članice

X -

Meirav Eilon Shahar, izraelska ambasadorica pri UN-u u Ženevi, osudila je rezoluciju kao "mrlju za Vijeće za ljudska prava i UN u cjelini".

Oštro sročeni tekst poziva zemlje da "prestanu s prodajom, transferom i preusmjeravanjem oružja, municije i druge vojne opreme u Izrael... kako bi spriječile dalje kršenje međunarodnog humanitarnog prava i kršenja i zloupotrebe ljudskih prava".

Naglašava se da je Međunarodni sud pravde u januaru presudio "da postoji uvjerljiv rizik od genocida" u Gazi.

Rezolucijom od petka, koju je Pakistan iznio u ime svih država članica Organizacije islamske suradnje (OIC), osim Albanije, također se poziva na "trenutni prekid vatre" i "na hitan hitan humanitarni pristup i pomoć".

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 14:34