StoryEditor
new york

Vijeće sigurnosti UN-a produljilo mandat EUFOR-a

Piše fena  /  02.11.2023., 17:59h

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija danas je na sjednici produžilo mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na godinu dana, za što je glasalo svih 15 članica Vijeća.

U rezoluciji je navedeno da snage Europske unije ostaju raspoređene radi osiguranja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN Robert A. Wood pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije i poručio da međunarodna zajednica mora raditi zajedno kako bi destabilizirali napore Republike Srpske, Narodne skupštine kao i predsjednika Milorada Dodika, koji žele oslabiti osnovne slobode, vladavinu prava kao i ustavne osnove zemlje, odnosno njenih institucija.

Dodao je da rezolucija o produženju mandata EUFOR-a pokazuje posvećenost Vijeća sigurnosti UN-a miru, vladavini prava i stabilnosti.

Wood je rekao da je cilj visokog predstavnika da podrži BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te da Christian Schmidt ima punu podršku SAD-a.

Predstavnica Francuske istaknula je kako je prisustvo EUFOR-a neophodno zbog sigurnosti države i regiona, te naglasila da je Francuska zabrinuta retorikom vlasti Republike Srpske koja traje mjesecima, a koja potkopava put u Europsku uniju.

Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija istakao je da je politička kriza u BiH postala stalna realnost koja izaziva sve veću zabrinutost.

Poručio je da Vijeće sigurnosti ne može zanemarivati činjenicu da pred njegovim očima BiH postaje kolonija kojom otvoreno manipuliraju Washington i Bruxelles.

Nebenzija je ustvrdio da "oni imaju i samoprozvanog visokog predstavnika koji je preuzeo niz funkcija države BiH, uključujući i zakonodavnu".

Predstavnik Velike Britanije je zahvalio visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom posljednjem izvještaju koji, kako je naveo,  oslikava retoriku podjela i akcije vlasti Republike Srpske protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, te naglasio kako ne smije biti sumnje da je Bosna i Hercegovina i da će ostati "jedinstvena, suverena i multietnička zemlja".

21. veljača 2024 03:47