StoryEditor
na prijedlog Edina Forte

Vijeće ministara BiH podržalo pristupanje BiH programu ‘Digitalna Europa‘

Piše fena  /  20.03.2024., 11:36h

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, podržalo pristupanje Bosne i Hercegovine programu ‘Digitalna Europa‘.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Europa kroz koji je Europska komisija osigurala fond od 762,7 milijuna eura.

Cilj ovog programa je ojačati tehnološku suverenost Europe i staviti digitalna rješenja na tržište u korist građana, javnih uprava i preduzeća te doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana.

Forto je izrazio nadu da će Sporazum o pristupanju programu Digitalna Europa uskoro dobiti podršku Predsjedništva BiH kako bi se pristupilo njegovom potpisivanju.

- Iz Europske komisije je iskazana spremnost da se odmah nakon potpisivanja Sporazuma omogući svima iz Bosne i Hercegovine da apliciraju za sredstva programa Digitalna Europa, što je značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu naših građana i sustizanju europskih standarda u ovoj oblasti - poručio je ministar Forto, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:14