StoryEditor
u 11 dana

Venecija naplaćivanjem ulaza u grad zaradila gotovo milijun eura

Piše hina  /  07.05.2024., 09:23h

Novouvedena pristojba za turiste na jednodnevnom izletu u Veneciju donijela je tom gradu 975.000 eura prihoda u prvih 11 dana pokusnog razdoblja.

Pristojba, koja je prvi put uvedena 25. travnja, naplaćuje se po standardnoj cijeni od 5 eura. Grad je jučer izvijestio da je ukupno prodao više od 195.000 ulaznica, malo premašivši očekivanja.

Pristojba će se naplaćivati ​​gotovo sve subote i nedjelje do sredine srpnja, kada će grad preispitati cijenu.

Troškovi sustava naplate zasad veći od prihoda

Kao opće pravilo cjelodnevni posjetitelji između 8:30 i 16 sati obvezni su platiti pristojbu i dobiti QR kod, koji služi kao dokaz plaćanja. Ogluše li se, mogu dobiti kaznu do 300 eura.

Domaće stanovništvo, gosti s noćenjem, studenti i djeca do 14 godina oslobođeni su plaćanja pristojbe.

S oko 15 milijuna posjetitelja godišnje, Venecija je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu. Masovni turizam gradu donosi velike prihode, ali gužve stvaraju i velike probleme. Često je gotovo nemoguće proći uskim uličicama oko Markova trga i mosta Rialto, dviju najpopularnijih turističkih znamenitosti.

Ne zna se hoće li Venecija zadržati naknadu i nakon pokusnog razdoblja.

Odluče li gradski čelnici zadržati tu politiku, prihod od naknada koristit će se za održavanje cesta, kanala i zgrada. Trenutačno su, međutim, troškovi uvođenja naknade i uspostave sustava plaćanja ulaznica još uvijek veći od prihoda.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 00:25