StoryEditor
tvrdnje južne koreje

"Veliki vođa" spreman Rusiji prodati novi tip raketa

Piše desk  /  11.01.2024., 17:09h

Sjeverna Koreja je možda spremna osigurati Rusiji novi tip raketa, a izvođenjem daljnjih raketnih testiranja može izazvati eskalaciju napetosti uoči izbora u Južnoj Koreji i SAD-u, tvrdi ministar obrane Južne Koreje, a izvještava Reuters.

“Sjeverna Koreja, kojoj je potreban novac, aktivno prodaje novo oružje koje Rusija želi”, rekao je južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik za agenciju Yonhap, prenosi Index.hr.

Shin je naveo ovotjedni posjet sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una tvornici oružja, gdje je bio u inspekciji pogona u kojem se možda razvijaju balističke rakete kratkog dometa sposobne nositi taktičke nuklearne glave.

Sjeverna Koreja, koja je ranije najavila da će rasporediti rakete na linijama, može prodati neke od njih i Rusiji s obzirom na postojanje sumnji da je nedavno već prodavala balističke rakete kratkog dometa, rekao je Shin.

Kimov posjet tvornicama oružja dolazi u trenutku kada je gotovo 50 država osudilo rusku nabavu i upotrebu sjevernokorejskih balističkih projektila u Ukrajini.

Sjeverna Koreja bi također mogla testirati balističke rakete srednjeg dometa već ovog mjeseca i lansirati raketu dugog dometa kako bi dalje eskalirala tenzije prije ključnih izbora u Južnoj Koreji i SAD-u, dodao je Shin.

Opći izbori u Južnoj Koreji održat će se u travnju, dok su američki predsjednički izbori na rasporedu u studenom.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 16:42