StoryEditor
Opći izvještajni sabor stranke

Veliki skup HDZ-a: "Mi pobjeđujemo! Milanović je svo vrijeme provocirao s Hrvatima iz BiH. Ovo je udarac na hrvatski narod i velika sramota"

Piše desk  /  17.03.2024., 10:44h

Oko 1750 HDZ-ovih izaslanika došlo je na Opći izvještajni sabor stranke na kojem će predstaviti i usvojiti izborni program HDZ-a za parlamentarne izbore.

Dva dana nakon što je predsjednik Zoran Milanović šokirao najavom da će na listi SDP-a sudjelovati u parlamentarnim izborima, u nedjelju u 10 sati se u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog okuplja HDZ na XX. Općem izvještajnom saboru. Osim što će predsjednik stranke Andrej Plenković predstaviti izvješće o radu stranke od 2022. naovamo, oko 1750 izaslanika usvojit će izborni program HDZ-a za nadolazeće izbore. Očekuje se da će na saboru stranke biti predstavljen i izborni slogan stranke, premosi Direktno.

Predsjednik stranke Andrej Plenković stigao je nešto prije 10 sati te  odmah po dolasku poručio okupljenim novinarima:  "Mi pobjeđujemo". "Ne znam. Svejedno. Zašto? Zato što ćemo pobijediti. Bitna je poruka HDZ-a i sigurnost za Hrvatsku", odgovorio je upitan što misli o Milanoviću i očekuje li da predsjednik da ostavku.

Ovo je udarac na hrvatski narod i velika sramota. On je čitavo vrijeme provocirao s Hrvatima iz BIH, rekla je Željana Zovko okupljenim novinarima.  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručio je da su već godinu dana spremni za izbore, dok je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kratko i jasno komentirao da ga ničega nije strah. "Pobijediti ćemo", poručio je Butković. Hrvoje Zekanović najavu predsjednika Milanovića kratko je komentirao riječima: "Nama ovo ide na ruku, dakle Zoki samo navali!". 

‘Montipajtonovskom stilu‘

Zanimljivo, stigao je i bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko . "Sve je ovo u ‘montipajtonovskom stilu‘", rekao je Karamarko. "Ovo je sigurno udar na Ustav i ustavni poredak, vidjeti ćemo kako će reagirati ustavni suci.

Ne želim prejudicirati, pričekat ćemo sutra", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je komentirajući Milanovićevu odluku i rekao da će to biti "mobilizacija za HDZ-ove birače".

Prema HDZ-ovu Statutu, Opći sabor najviše je stranačko tijelo koje donosi Statut, Program i opće smjernice politike HDZ-a, bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora, a zasjeda najmanje jednom u dvije godine. Zadnji HDZ-ov Opći sabor, koji je ujedno bio i izborni, održan je 11. lipnja 2022.

Poruka iz Osijeka

Podsjetimo, u petak je iz Osijeka Plenković već komentirao kratko Milanovićevu odluku.  "Čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore. Konačno su maske pale. Nema više da je predsjednik iznad politike. Imali smo skrivenog lidera oporbe, sad imamo kalkulantskog predsjednika koji misli da neće izgubiti. Pokazat ćemo Milanoviću da će izgubiti i on i SDP po treći puta", rekao je i potom ocijenio kako je SDP ovime pokazao svoju slabost.

"Ovakav paničan potez radi netko tko je u paničnom strahu. Njemu na odgovornost, nama dodatna motivacija za pobjedu. Kao treća poruka za koju se nada da nije ključna, je s obzirom na sve što se zbiva s demokratskim procesima diljem Europe. "Eto baš kada se u Rusiji održavaju izbori nije li možda i ovo pokušaj da se i Hrvatsku izvuče iz zapadne zajednice, EU, NATO-a, partnerstva sa SAD-om; da ju se vrati ili pošalje u naručje Rusiji. Je li to upliv u demokratske procese u Hrvatskoj", zapitao se Plenković.

"Ako i je - mi to nećemo dopustiti", dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković. "Od idućeg mjeseca 240 tisuća ljudi u državnoj službi dobit će najveće povećanje plaće. To je naša legitimacija. To su naši rezultati. To je naše jamstvo buduće Hrvatske. Ovo nije samo obljetnica i drago mi je da smo u Osijeku", nastavio je uz pljesak prisutnih.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:03