StoryEditor
prosvjedi se šire eu

Veliki prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj: "Dosta nam je ekoloških poreza"

Piše hina  /  23.01.2024., 18:37h

Francuski poljoprivrednici na traktorima i u kamionima proširili su u utorak blokade cesta, što je uzrokovalo mnogobrojne zastoje u prometu i jedan smrtni slučaj, a sindikati pozivaju vladu da riješi njihove zahtjeve za nižim trokovima i manje regulacije

"Nećemo ukinuti cestovne blokade sve dok premijer ne iznese jako konkretne prijedloge... Vrijeme za razgovore je završilo, vrijeme je za akciju", rekao je čelnik sindikata Mladi poljoprivrednici Arnaud Gaillot.

Rastuće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, dolazi u trenutku kada se ubrzava kampanja za europske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala.

Nekoliko sati nakon sastanka sindikalnih čelnika s Attalom u ponedjeljak navečer, novi konvoji traktora blokirali su tijekom noći ceste, uključujći autocestu A7 na jugu Francuske.

"Dosta nam je ekoloških poreza", pisalo je na jednoj cisterni koja je blokirala cestu, čiju su fotografiju prenijeli francuski mediji.

Policija je objavila da je jedna žena poginula, a dvoje ljudi je teško ozlijeđeno kada se automobil zaletio u cestovnu blokadu u jugozapadnoj regiji Ariege.

"U ovom trenutku visokih napetosti, pozivam sve da budu mirni i razumni", rekao je Arnaud Rousseau, čelnik sindikata FNSEA za radio RMC.

Francuski poljoprivrednici prosvjeduju protiv cjenovnog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjiti inflaciju te protiv strožih ekoloških propisa, što je izazvalo prosvjede širom Europe. 

"Spremni smo na sve, nemamo što izgubiti", rekao je Josep Perez, prosvjednik kojeg je intervjuirala BFM TV na blokadi u jugozapadnoj regiji oko Agena, gdje je promet na autocesti A62 poremećen od ponedjeljka. 

Prosvjednici u središtu grada Agena bacali su kivije na ured prefekta, po snimkama objavljenim na društvenim medijima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron strahuje od jačanja potpore među poljoprivrednicima za krajnju desnicu uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Poljoprivredna politika oduvijek je osjetljivo pitanje u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, gdje tisuće neovisnih proizvođača često organiziraju velike prosvjede.

Vlada je stavila prijedlog zakona o poljoprivredi na čekanje jer želi čuti predstavnike poljoprivrednika prije nego uključi dodatne mjere potpore sektoru. 

Ali nakon što prvi razgovori sa sindikatima u ponedjeljak navečer nisu dali rezultata, poljoprivednici širom zemlje najavili su još prosvjeda za ovaj tjedan.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 07:01