StoryEditor
serija pada velikih banaka

Velike američke banke moraju uplatiti milijarde dolara u fond za osiguranje depozita. Naknadu bi teoretski trebale plaćati banke, ali u praksi...

Piše hina  /  12.05.2023., 17:32h

Velike američke banke trebale bi preuzeti najveći dio tereta punjenja fonda za osiguranje depozita nakon isplate 16 milijardi dolara klijentima propalog Silicon Valley Banka i Signature Banka, objavila je državna agencija FDIC.

Agencija za osiguranje depozita predložila je naplatu posebne naknade od 0,125 posto na neosigurane depozite zajmodavaca čija imovina premašuje pet milijardi dolara, na temelju iznosa neosiguranih depozita na kraju 2022. godine.

Naknadu bi teoretski trebale plaćati banke, ali u praksi će više od 95 posto troškova punjenja fonda snositi zajmodavci s imovinom većom od 50 milijardi dolara, priopćila je agencija. Banke s imovinom manjom od pet milijardi dolara bile bi pošteđene te obaveze.

Procjenjuje se da će naknadu morati platiti oko 113 banaka.

Naknada bi se plaćala osam tromjesečja, odnosno dvije godine, počevši od lipnja 2024., ali bi se prilagođavala u skladu s izmijenjenim procjenama gubitaka fonda za osiguranje depozita.

Očekuje se da će JPMorgan Chase platiti godišnju naknadu od 1,3 milijarde dolara, Bank of America 1,1 milijardu dolara, a Wells Fargo 898 milijuna dolara. Nijedna od tri banke nije željela komentirati tu procjenu.

Banke financiraju fond redovnim kvartalnim naknadama, ali FDIC je naglasio da im mora uvesti još jednu, godišnju, kako bi se pokrili pozamašni troškovi propasti SVB-a i Signature Banka.

Obje banke imale su iznimno velii udio neosiguranih depozita, a regulator ih je proglasio ključnima za financijski sustav, što je FDIC-u omogućilo isplatu svih depozita.

Agencija za osiguranje depozita ima, po zakonu, diskrecijsko pravo na određivanje visine naknade, a njezin predsjednik Martin Gruenberg istaknuo je u četvrtak da prijedlog cilja zajmodavce koji su imali najviše koristi od zaštitnog mehanizma.

"Općenito, od dodjele statusa sistemski važne banke najviše su koristi imale velike banke s velikim iznosima neosiguranih depozita", naglasio je rekao je.

Očekuje se da će preuzimanje First Republic Banka i njegova prodaja JP Morgan Chaseu koštati fond dodatnih 13 milijardi dolara.

Fond FDIC-a, koji jamči bankovne depozite klijenata do 250.000 dolara, iznosio je 128,2 milijarde dolara na kraju 2022., prema podaciima agencije.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 11:04