StoryEditor

Velika pobjeda desnice u Sj. Makedoniji, budući premijer najavio: "Zvat ćemo se Makedonija, Bugari se neće proglasiti nacionalnom manjinom"

Piše desk  /  09.05.2024., 08:35h

U Sjevernoj Makedoniji je jučer, 8. svibnja, održan drugi krug predsjedničkih, te parlamentarnih izbora.

Kao što se najavljivalo pred same izbore, veliku pobjednu odnijela je stranka VMRO-DPMNE.

Oni su osvojili čak 58 mjesta u makedonskom parlamentu, što znači da su im potrebna tri zastupnika za većinu u novom sazivu u ovom zakonodavnom tijelu.

Poraz je doživila koalicija "Europski front", koja je osvojila samo 19 zastupničkih mjesta. Odmah iza njih je Socijal-demokratska stranka Sjeverne Makedonije s 18 mjesta. Koalicija VLEN, koja predstavlja albansku manjinu u Sjevernoj Makedoniji, osvojila je 13 mandata.

U parlamentu će još biti zastupnici političke stranke Levica (šest mandata) i stranke Za našu Makedoniju (šest mandata).

Kao i što je praksa u prošlosti, stranka koja je osvojila najveći broj mandata će vjerojatno formirati vlast sa strankom koja predstavlja albansku manjinu, mada se to još ne može tvrditi sa sigurnošću.

Premijer će najvjerojatnije postati Kristijan Mickoski, čiji stavovi zabrinjavaju mnoge u regiji. On je već najavio da će inzistirati na imenu "Makedonija", što nije odgovaralo vlastima u Grčkoj.

Pored toga, više puta je odbijao i razgovor o tome da se Bugari proglase nacionalnom manjinom u Sjevernoj Makedoniji, iako Bugarska uvjetuje nastavak EU puta za Sjevernu Makedoniju ovim potezom.

Održan je i drugi krug predsjedničkih izbora, gdje je uvjerljivu pobjednu odnijela kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova. Ona je osvojila 560.170 glasova, odnosno 65.14 posto. Njen protivnik, sada već bivši predsjednik Stevo Pendarovski, osvojio je 251.541 glasova, odnosno 29,25 posto.

Siljanovska Davkova je tako postala prva žena na mjestu predsjednice u povijesti Sjeverne Makedonije.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 02:22