StoryEditor
specijalni rat

Velika Britanija troši više od 80 milijuna funti na medije u 20 zemalja oko Rusije

Piše desk  /  15.02.2022., 22:23h
Britanska vlada troši desetine milijuna na medijske projekte u istočnoj Europi koji se često predstavljaju kao borba protiv „ruskih dezinformacija“, ali koji mogu uključivati ​​vlastite informativne operacije Velike Britanije.

Britanska vlada je uložila najmanje 82,7 milijuna funti javnog novca u medijske projekte u zemljama koje se graniče s Rusijom ili su blizu nje u četiri godine do 2021., prenosi Logicno.com.

Projekti, koji se odvijaju u 20 zemalja istočne Europe i središnje Azije, vode se kroz Fond za sukobe, stabilnost i sigurnost (CSSF), međudržavni lonac s novcem s navedenim ciljem sprječavanja „nestabilnosti i sukoba koji prijete Velikoj Britaniji i njenim interesima”.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava premijer, određuje strateški pravac fonda. Ali parlamentarni odbor je utvrdio da se CSSF „koristi kao ‘fond za korupciju’ za projekte” koji “ne zadovoljavaju potrebe nacionalne sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva”.

Do saznanja je došlo jer su tenzije između Britanije i Rusije visoke zbog Ukrajine. Velika Britanija je optužila Rusiju da planira invaziju ili pokretanje državnog udara u Ukrajini kako bi se postavila promoskovska vlada.

Prošlog mjeseca Britanija je počela snabdijevati istočnoeuropsku zemlju novim protutenkovskim oružjem. Čini se da su neki od medijskih projekata koje financira Ujedinjeno Kraljevstvo fokusirani na Ukrajinu.

Velika Britanija troši više od 80 milijuna funti na medije u 20 zemalja oko Rusije 1

”Kontradezinformacija”

Projekt koji je najjasnije usmjeren na Rusiju je Program za borbu protiv dezinformacija i razvoj medija. Vodi se oko zapadne granice Rusije, od baltičkih država do središnje i istočne Europe, iako projektni dokumenti ne otkrivaju određene zemlje.

Koštao je 60,4 milijuna funti u četiri godine do 2021.

Program „podržava cilj vladine strategije o Rusiji koji štiti nacionalnu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva smanjenjem nanošenja štete demokraciji i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima uzrokovane ruskim informacijskim operacijama“.

Također „dopunjuje“ britansku strategiju za Ukrajinu – i čini se da je fokusiran na ovu zemlju.

Projekt je vjerojatno dio tekućeg informacionog rata između Rusije i NATO. Fondovi, napominje se u dokumentima Ujedinjenog Kraljevstva, imaju za cilj da “razumiju i razotkriju dezinformacije širom prostora Organizacije Sjevernoatlantskog pakta (NATO)”.

Projekt je pokrenut 2016. godine i prvobitno se zvao Program ruskog jezika. U njemu se vidi da Velika Britanija “radi s nizom partnera na poboljšanju kvaliteta javnih i nezavisnih medija na ruskom jeziku”. Kasnije se proširio na medije koji nisu na ruskom jeziku.

Podrška primateljima grantova uključuje „mentorstvo s medijskim organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu“, „konzultacije o programiranju“ i „financirane koprodukcije“. Ujedinjeno Kraljevstvo također podržava medijske kuće sa “prikupljanjem informacija otvorenog koda”.

Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi program, odbilo je dati imena medija koji su dobili sredstva iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Također je odbilo navesti imena britanskih medijskih organizacija koje su „mentorirane“ kroz program.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 10:22