StoryEditor

Velika akcija SIPA-e u Sarajevu zbog hakerskih napada

Piše D  /  29.10.2020., 11:10h

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u nastavku operativne akcije „Transfer“, započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz člana 249. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“ u vezi s kaznenim djelima iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

Osumnjičene su četiri osobe,  a kako saznaje Avaz, jutros su uhićene dvije.

Prije pola godine, SIPA je  ovoj akciji zbog prevare teške više od šest milijuna KM, kako je "Avaz" prvi objavio uhitila Begu Agića koji se nalazi u pritvoru.

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike financijskih prevara i ojadila građane Europske unije.

Istraga je usmjerena, kako se saznaje, protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je tada  rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena suradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU.

Prema informacijama našeg lista, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj obavio prevaru tešku skoro šest milijuna maraka (tri milijuna eura). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura da financijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio suradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Otkriveni su, kako se neslužbeno saznaje, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:07